додому Головні Цьогоріч минає 70-та річниця перемоги над нацизмом у Європі

Цьогоріч минає 70-та річниця перемоги над нацизмом у Європі

848

vlcsnap-2015-05-08-15h38m51s3Мільйони вбитих і ненароджених, втрачене здоров’я, зламані долі, спалені села, понищені міста. Такою була ціна миру у Другій Світовій війні. Цьогоріч минає 70-та річниця перемоги над нацизмом у Європі. Її відзначаємо 9 травня, проте вшанування пам’яті жертв і подвигів героїв почалось сьогодні, 8 травня, у День пам’яті та примирення.

Їх вирізняють з-поміж безлічі людей поважний вік і ордени на грудях. Інвалід війни Олександр Помазан розповідає про свої.

– 6 лютого дали мені першу медаль за відвагу. Другу дали 7 липня за відвагу, за те, що зв’язок забезпечував, а потім орден вітчизняний, за мужність, це в мене український.

– Скільки загалом маєте?

– 22 нагороди.

Нині це історія і пам’ять. Усіх їх заробив у Другій світовій війні. У червні Олександр Помазан відзначить 90-річчя. На фронт потрапив, коли не мав і 18-ти. Молодий зв’язківець носив на собі 25 кілограмів.

– Котушка така велика була, карабін невеликий і лопата. І наше діло було йти. Під Бобруйськом був 5-й сталінський удар. Бої такі йшли. Зв’язок порвало, танки наші за 3 км… Зладнав. Дивлюсь, хтось у мене вирізав проводи. Там ще такий клубок шнурків йде, знаєте… Форсували ми, взяли Бобруйськ, форсували річку Буг, Брест і пішли ми, Прага і далі на Балтійське море дійшли і там закінчилась війна.

Вона закінчилась 70 років тому і забрала з собою мільйони життів. Пам’ять про них тернополяни вшанували у День пам’яті та примирення мітингом-реквіємом біля скульптури «Материнський поклик» у Старому парку. Підніжжя встелили квітами. Символічні червоні маки на грудях носила і більшість людей, які прийшли.


– Друга Світова війна торкнулась. Загинув мій дідусь, якого я дуже добре пам’ятала. Також приймав участь у тій війні мій другий дідусь, який недавно помер, і я пам’ятаю про нього завжди… Цей мак символізує свято пам’яті і згадки про тих людей, які полягли за нашу Батьківщину… Не зважаючи ні на що, це свято завжди буде в нашій пам’яті, з нами, – розказує тернополянка Ольга Говорченко.

70 років. Цього, здавалося б, досить, щоб повірити, що подібне не повториться ніколи. От тільки у ветеранів, які пройшли крізь вогонь війни, і нині болять серця. Тепер за тих, хто так, як і вони, ціною власного життя, на Сході України захищає наші. Подяку за їх подвиги цього дня отримували рідні. Сім’ям бійців з Тернопільщини, які загинули в зоні АТО, чиновники вручили ордени, присвоєні Героям посмертно. Мітинг-реквієм біля меморіального комплексу жертвам сталінських репресій і біля хреста полеглим у Другій Світовій війні провели і на Микулинецькому кладовищі.