додому АТО Французи допомагають бійцям АТО

Французи допомагають бійцям АТО

821

vlcsnap-2014-08-21-18h43m31s148Десятки тонн гуманітарної допомоги щороку передають українцям французи. Функціональні ліжка, інвалідні візки, милиці, матраци, медичне обладнання, – вживані, проте в хорошому стані, такі необхідні речі щоразу знаходять своє місце в українських медзакладах. Чимало з них нині використовують і в нашій області. Тепер серед вантажів і допомога бійцям АТО. Іноземні благодійники готові збирати необхідне і надалі, але забрати, розмитнити і розвезти вантаж – завдання української сторони. Цим роками займається Міжнародний Центр впровадження Програм ЮНЕСКО і його місцеві представники, проте нині вони самі будуть раді допомозі.

Ця вантажівка повернулась з Франції. Вперед їхала порожньою, до України – з подарунками. Від дружнього міста Сен-Жіль-Круа-де-Віль. Раніше іноземці збирали гуманітарну допомогу для країн Африки, тепер – для нас. Понад 8 тонн вантажу – це безцінні для українських лікарень речі: функціональні ліжка, інвалідні візки, милиці, матраци, медичне обладнання тощо.

– 40 в нас зараз прийшло функціональних ліжок, і беручи до уваги, що вже 23 роки лікарні і шпиталі в нас нічого не отримують, при вартості ліжка в 2 тисячі євро, можна собі уявити, яка то допомога для лікарень. І звичайно тому бійцю буде на такому ліжку значно краще, ніж на старих, – каже директор Тернопільського обласного відділення Міжнародного Центру впровадження Програм ЮНЕСКО Віталій Семенюк.

Серед вантажів трапляються речі, про які українським пацієнтам і мріяти зась.

– Сьогодні вони передали ліфт для підйому інвалідів по сходах. Я ніде не бачив в Україні, щоб інвалід на колясці міг приїхати, і в якийсь багатоповерховий будинок міг піднестися коляскою. Цей підйомник коштує десь 26 тисяч євро, – розповідає пан Віталій.

Віталій Семенюк – не медик, проте ця тема йому близька. Гуманітарними проектами як місцевий представник Міжнародного Центру впровадження Програм ЮНЕСКО займається вже чотири роки. За цей час, каже, доставили понад 800 функціональних ліжок, півтори тисячі інвалідних візків, не кажучи вже про інше медичне обладнання.

– В рік 80 тонн вантажу ми доставляємо в Україну.

Про допомогу просять різні області. Цей вантаж в основному призначений для львівського військового шпиталю. Проте в ньому вперше є речі для бійців АТО: одяг, миючі засоби. Їх розвантажують у Тернополі. Іноземні благодійники, розповідає чоловік, готові допомагати і надалі. Невдовзі зберуть форму, засоби особистої гігієни та продукти для бійців. Проте знайти транспорт, щоб забрати гуманітарну допомогу з закордону, розмитнити вантаж та відвезти до місця призначення – завдання української сторони. І хоча вартість перевезення мізерна, порівняно з ціною самого вантажу, відмовитись від якого Україна не може, і цих грошей часто бракує. Тому, каже пан Віталій, організація вдячна тим, хто допомагає і буде рада співпраці зі всіма небайдужими. Адже гроші, які витрачають на допомогу бійцям тут, могли б забезпечити довіз ще не одного такого вантажу з закордону. Звертатись можна в офіс, який знаходиться в палаці культури “Березіль”.