додому Новини Тестування з української мови і літератури відбудеться 24 квітня

Тестування з української мови і літератури відбудеться 24 квітня

764

znoЦього року вперше абітурієнти складатимуть одночасно шкільний екзамен з української мови і ЗНО з цього ж предмету. Тому перше тестування з української мови і літератури відбудеться 24 квітня. Це обов’язкове ЗНО, яке складатимуть одинадцятикласники, студенти училищ, коледжів і випускники минулих років, які мають намір вступати у вищий навчальний заклад у 2015-у.

ЗНО з української мови і літератури проведуть найшвидше – 24 квітня. Його на Тернопільщині складатиме майже сім з половиною тисяч абітурієнтів. Це вдруге тестування буде таким масовим. Подібний експеримент уже був у 2008 році. Тоді також ЗНО зараховували як державну підсумкову атестацію. Тестуватимуть знання абітурієнтів усіх в один день.

– Лише одне завдання одне завдання перевіряється, легше і розробникам тестів, бо вони мають менше варіантів опрацювати. Зрештою, мегше буде і нарікань від абітурієнтів та їхніх батьків, що зміст тестових завдань першого і другого дня відрізняються. Одні легші, а другі важчі, то тепер буде можливість цього уникнути. Будуть усі в одних умовах, всі будуть мати однакові завдання, – розповів заступник директора ТОКІППО з питань ЗНО та моніторингу якості освіти Юрій Шайнюк.

На Тернопільщині до ЗНО з української мови і літератури вже активно готуються. Загалом в області створять тридцять три пункти тестування, з них дванадцять у Тернополі. З початку квітня абітурієнти будуть отримувати запрошення на тестування. Щоправда в Українському центрі оцінювання якості освіти ще не прийняли остаточного рішення, чи це запрошення буде електронним і надійде через інтернет, чи паперовим і його надішлють поштою. Дотримуватися будуть на тестуванні заходів безпеки, а також боротимуться зі списуванням. Тому вже зараз організатори радять абітурієнтам наполегливо готуватися, а не розраховувати на шпаргалки.

– Буде боротьба зі списуванням це однозначно. Не буде використання ні телефона, ні інших технічних засобів. Будемо перевіряти, будуть металодетектори. Ми маємо забезпечити рівний доступ до вищої освіти і в такий спосіб в тому числі, – каже Юрій Шайнюк.

Результати за державну підсумкову атестацію абітурієнти отримають через місяць, так обіцяють організатори. 24 квітня – це для всіх вступників єдина можливість здати ЗНО з української мови і літератури. Ті, хто з поважної причини не візьмуть участі у тестуванні, другий шанс матимуть на додатковій сесії 9 червня.