додому Новини Тернопільські чиновники порахували, за що житиме місто у 2015 році

Тернопільські чиновники порахували, за що житиме місто у 2015 році

767

vlcsnap-2015-01-23-16h28m00s241Тернопільські чиновники порахували, за що житиме місто у 2015-му році. Проект бюджету Тернополя на 2015-й рік готовий і буде винесений на розгляд депутатів на чергову сесію міськради 27 січня. Цьогоріч він більший, ніж торік, і бездефіцитний, каже міський голова, тобто видатки дорівнюють доходам, а це понад один мільярд гривень. Але й на плечі міста ляже фінансування практично усіх сфер, крім витрат на енергоносії для загальноосвітніх навчальних закладів та приміщень медичної сфери, а також зарплат працівникам цих закладів. 

Бюджет Тернополя на 2015-й рік готували відповідно до нового бюджетного та податкового законодавства. Цьогоріч, кажуть чиновники, він бездефіцитний, тобто видатки дорівнюють доходам, та й грошей на понад 20% більше – загалом більше мільярда гривень. Основними доходами мають стати податки – на доходи фізичних осіб, на прибуток підприємств комунальної власності, на нерухоме майно, плата за землю, єдиний податок, туристичний збір, транспортний податок тощо. Але й видатків не менше. Держава фінансуватиме освіту та медицину, та й то лише витрати на енергоносії для загальноосвітніх навчальних та медичних закладів і зарплати працівникам. Решта сфер – клопоти міста. Проте з грошима, що маємо, чиновники планують влаштувати всі 5 сотень дошкільнят, які стоять у черзі в дитсадки.

– За рахунок міського бюджету буде спрямовано кошти на капітальний ремонт і придбання обладнання в установах освіти… Це піде на завершення робіт по заміні капітальному ремонту і придбанню нового електричного обладнання в дитсадках – 295 тис. грн, відкриття 5 нових груп у вже діючих датсадках, відкриття нового дитсадка на вул. Юності – 1 млн. грн, нового дитсадка в приміщенні “Станції юних техніків” на Сонячному масиві – 950 тис. грн, – розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

В планах також – по дитячому майданчику в кожен дитсадок, ремонт спортивних шкіл, будівництво басейну в школі-садочку №35. У сфері охорони здоров’я – будівництво і відкриття двох нових амбулаторій сімейного типу – на вул. Бродівській та проспекті Степана Бандери, відкриття відділення рентгеноваскулярної хірургії у комунальній лікарні №2, а також ремонт дитячої лікарні та поліклінік.

На третину більше, ніж торік, майже 160 мільйонів гривень, отримає цьогоріч галузь житлово-комунального господарства Тернополя.

– Кошти будуть виділені на озеленення міста- 2,3 млн. грн, капремонт житлового фонду – 34 млн грн, це більше 30 дворів, шляхово-мостового г-ва, дороги – 32 млн, завершення реконструкції Набережної – 5 млн грн, об’єктів благоустрою – фасадів, дахів, підвалів, мереж, а також на реконструкцію бульварів Куліша, Вишневецького та завершення робіт на бульварі Д. Галицького, – каже Сергій Надал.
Окрім того, ремонтуватимуть тротуари, міжквартальні проїзди і вуличне освітлення. З міського бюджету фінансуватимуть і сферу культури, спорту, і соціальну сферу, модернізовуватисмуть транспортну систему міста. Зокрема, планують закупити вісім нових тролейбусів та прокласти нові тролейбусні лінії. Проект бюджету Тернополя на 2015 рік винесуть на розгляд депутатів на чергову сесію 27 січня.