додому Новини Тарифи на компослуги для тернополян можуть зрости на 60% найближчим часом

Тарифи на компослуги для тернополян можуть зрости на 60% найближчим часом

776

vlcsnap-2015-03-23-14h43m56s207Тарифи на компослуги для тернополян можуть зрости на шістдесят відсотків найближчим часом. Подорожчання необхідне, кажуть комунальники, оскільки виросли ціни на енергоносії. Працівники підприємств пояснюють: тариф сформували ще в 2011 році. З того часу зросли ціни на усі матеріали, необхідні для роботи підприємств, зокрема, на електроенергію.

Тариф на комунальні послуги в Тернополі сформували ще в 2011-му році. Відтоді ряд комплектуючих зріс в два-чотири рази, кажуть комунальники. Заробітна плата збільшилась на 30%, електроенергія на 200%, паливно-мастильні матеріали на 214%. Відтак у Тернополі планують підвищити тарифи на компослуги на коефіцієнт -1,6, тобто на 60% від тарифу, встановленого у 2011-му році.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Тепло і гаряча вода подорожчають з 1 квітня

– Насправді цей тариф мав би бути коригований не з коефіцієнтом 1,6, а з коефіцієнтом – 2,2 і 2,3. Але розрахунки, які подали підприємства, ми їх трохи ще підкоригували в сторону зменшення. Той тариф, який ми пропонуємо на затвердження виконавчому комітету – 1,6. В Україні тарифи побудинкові, тобто різні будинки мають різний тариф. Щоб порахувати кожному мешканцю Тернополя, треба коефіцієнт 1,6 помножити на діючий тариф, – розповідає заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Газ для населення подорожчав майже у 3,5 рази

Тернопільські комунальники просять підняти тариф на вивезення сміття. Щомісяця за вивезення відходів один тернополянин платить 3 гривні 47 копійок. Відтак підприємці кажуть, що цих грошей катастрофічно не вистачає і просять підняти тариф до 6 гривень 67 копійок. Востаннє вартість вивезення сміття в Тернополі збільшували у 2011. В порівнянні з іншими містами, де ціну змінили ще минулоріч, в Тернополі до сьогодні вона залишалась стабільною. Комунальники просять тернополян віднестися до подорожчання із розумінням. І нагадують, що тернополяни, які неспроможні платити за послуги, зможуть оформити житлову субсидію.

– Міський голова дав доручення, що прийом докуметів на призначення житлових субсидій буде здійснюватись у всіх ЖЕКах міста, їх є 14. І приймати документи буде не один, а два працівники, – каже начальник управління соціальної політики Тернопільської міськради Володимир Сулима.

У Тернополі субсидіями зможуть скористатись близько 70% населення, а це майже 48 тисяч сімей.