додому АТО Небесна сотня: Устим Голоднюк

Небесна сотня: Устим Голоднюк

1485

vlcsnap-2015-02-18-17h31m10s227Тернопільщина пам’ятає і вшановує своїх Героїв. Сьогодні в Збаражі відбувся мітинг-реквієм за  Героями Небесної сотні Назаром Войтовичем та Устимом Голоднюком. Телеканал TV-4 робить серію репортажів про кожного з Героїв Небесної сотні родом з Тернопільщини.  Сьогодні – сюжет про бійця 38-ї сотні самооборони майдану, того, хто тримав небо – Устима Голоднюка.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Небесна сотня: Назар Войтович

В Його честь називають дітей, ним пишається вся Україна. Устим Голоднюк зі Збаража на Майдані був з листопада, його побили, на потилицю наклали 12 швів. Як тільки рани зажили, знову поїхав на Майдан. Він просив кричати «Небо падає» у разі небезпеки на Майдані, аби дати Йому з хлопцями знак, що потрібна їх допомога. Куля снайпера влучила над правим оком Устима і на виході пробила блакитну миротворчу каску. “Устиме, чому ти не сказав, що впадеш замість неба?! Тримай для нас небо, хлопче!” , – написала у фейсбуці Ліда Панків.

Бережанська міська рада присвоїла Устиму звання “Почесний громадянин міста Бережани” посмертно. (Там навчався наш герой.) Міський сквер, який знаходиться між вулицями Вірменська та Академічна, перейменувати у «Сквер Устима Голоднюка». На честь Устима назвали 38 сотню самооборони майдану, бійцем якої він був.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Небесна сотня. Ігор Костенко та Василь Мойсей

– Пам’ятаю, коли він прийшов за формою, яку ми тоді купили, він прийшов і дуже просив, щоб йому видали ту форму, він її міряв, вибирав. Він тоді був в підрозділі “Стела”, це студенти, які були побиті 31 числа, і так разом вони всі трималися. Я хочу сказати, що дітей чужих не буває. В нас прекрасна молодь, – розповів представник 38 сотні самооборони майдану Олександр Супрунюк.

Сьогодні у Збаражі вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні Назара Войтовича і Устима Голоднюка. На головній площі відбувся мітинг реквієм, далі кілька сотень людей рушили до могили Устима.

Батько Устима – активний волонтер, він з першого дня загострення ситуації на Сході допомагає нашим бійцям. Мати щодня ходить на кладовище і щиро молиться за свого Устима. Сьогодні священики освятили пам’ятник Героя Небесної сотні.

– Ви бачите, в цьому пам’ятнику показано все коротке життя Устима. Він народився вже козаком, бо був названий Устимом. Він бігав хлопчиком, і мама його стригла під маленького козачка. Він навчався в ліцеї Героїв Крут і вже тоді хотів носити оселедця, коли почалися ці події, він вистриг собі оселедця, вважаючи себе козаком, і він заслуговував на це. Його улюблена пісня – “Мій лицарський хрест”, я думаю, що іншої могили тут не могло б бути. На цій могилі Ви бачите і лицарський Хрест і всередині – висічена шабля. Тут є вишитий рушник, який йому дала мама, тут і тризуб, тут ця барикада і бруківка, якою вони воювали, і ця Його голуба каска, в якій він загинув, – показує батько Устима Голоднюка Володимир Голоднюк.