додому АТО Лікарні Тернопільщини готові приймати бійців АТО на лікування та реабілітацію

Лікарні Тернопільщини готові приймати бійців АТО на лікування та реабілітацію

797

vlcsnap-2015-03-24-13h44m21s137Триває демобілізація покликаних рік тому на захист України. Бійці, які повертаються додому із зони АТО, зачасту потребують допомоги – чи то медичної чи то психологічної. Про готовність лікувально-профілактичних закладів підтримати своїх героїв, спілкувались директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА та обласний військовий комісар.

– На сьогоднішній день уже іде повним ходом звільнення військовослужбовців, які прибувають в наш Тернопільський регіон. Тому, хотів би зосередити в першу чергу увагу на тих хлопців, які заслужили на свій відпочинок і на проведення їх реабілітації. Тому що люди однозначно, ті які були під впливом бойових дій, які безпосередньо приймали участь, вони потребують і психологічної реабілітації, потребують і фізичної реабілітації, – розповідає Тернопільський обласний військовий комісар Володимир Катинський.

В обласному департаменті охорони здоров’я підтверджують – до 20 березня до лікувально-профілактичних закладів на Тернопільщині уже звернулося 222 учасники антитерористичної операції. Для амбулаторного і стаціонарного лікування бійців, які повертаються з АТО, готові працювати 16 центральних районних лікарень, три лікарні Тернополя, а такорж обласні Університетська і Психоневрологічна. Готові проводити й реабілітацію.

– В області фізичною реабілітацією займатиметься два прекрасних гарних заклади: це Микулинецька обласна лікарня реабілітації і Більче-Золотецька лікарня реабілітації. В кожному з цих закладів виділено по 50 ліжок, в Більче-Золотому днями відкриється окреме відділення для реабілітації учасників антитерористичної операції. Це стосується фізичної реабілітації. Що стосується психологічної реабілітації – це такі заклади як наша бласна психо-неврологічна лікарня, і Заліщицький госпіталь інвалідів війни, – пояснив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Курило.


Постраждалих бійців АТО у лікарнях зобов’язуються приймати безкоштовно.

– Спеціалізована медична допомога для постраждалих в АТО надається в нашій університетській лікарні, і з обласного бюджету вже виділено, використовується, закуплено розхідні матеріали в розмірі мільйон гривень. Також департаментом охорони здоров’я на ці цілі передбачено, разом з департаментом соціального захисту передбачено і я переконаний, що сесія обласної ради затвердить ці речі, це 4,8 мільйона гривень, – каже Володимир Курило.