додому здоров'я Кількість випадків керованих інфекцій на Тернопільщині може зрости

Кількість випадків керованих інфекцій на Тернопільщині може зрости

828

doktorНа Тернопільщині може зрости кількість випадків керованих інфекцій. Маленькі діти навіть не встигають отримати жодного щеплення і хворіють, до прикладу, на кашлюк.  Щеплення проти дифтерії та правця отримали менше відсотка дорослих на Тернопільщині. Така ситуація є небезпечною, тому що імунітет населення знижується. Проблемною залишається імунізація проти туберкульозу, відсутня вакцина БЦЖ, яка  фінансується із Держбюджету та постачається централізовано.

На Тернопільщині є небезпека росту захворювань на керовані інфекції, каже Марія Павельєва. Якщо в минулі роки люди не хворіли на дифтерію, то в майбутньому такі випадки можуть реєструвати, бо останні два роки проти цієї недуги дорослих майже не щеплювали. В області є хворі на правець причому як серед дорослих, так і серед дітей.

– Почали реєструвати випадки серед дітей. Це нас насторожує, бо зазвичай ми знали, що дитяче населення щеплене комбінованими вакцинами, до складу яких входив і правцевий компонент. Враховуючи попередні роки майже 90% дитячого населення мало імунітет як до дифтерії, так і до правця. А тепер дійсно є велика небезпека, це викликає в нас засторогу, щоб ж буде далі. Все таки надія є що імунобіологічні препарати влітку почнуть поступати в область, – говорить начальник відділу епідеміології та санітарної охорони території ГУ Держсанепідемслужби в області Марія Павельєва.

Аби покращити імунний захист людей треба чимало зусиль, бо в дітей вже порушений календар щеплень і наздогнати його буде важко. В Тернополі цього року частково провели щеплення проти кору, паротиту і краснухи також є вакцина проти полієміліту, кашлюка, дифтирії, правця. Проблемною залишається імунізація проти туберкульозу.

– Деяким дітям вводилася вакцина БЦЖ М, це діти, які мали ту чи іншу патологію. Таким дітям вакинація проведена, їх близько 60. На жаль, на сьогодні вакцини БЦЖ немає, купити її немає де, в аптечній мережі також нема. Тому це ще залишається проблемою, – каже заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої лікарні Володимир Кучма.

Медики наголошують вакцинація – єдина можливість вберегтися від інфекційних хвороб. Перш ніж робити щеплення переконайтесь в наступному:

– Щоб у пацієнта не було ГРВІ, будь-яких інших інфекцій чи загострення хронічних. Слід детально визначити анамнез чи не має якигось алергічних проявів. До вакцинації деколи слід призначати протиалергічні препарати. Слід надати перевагу менш алергізуючому харчуванню з виключенням цитрусів, яєчних білків чи продуктів, які мають алергізуючі компоненти, – радить міський позаштатний лікар-інфекціоніст Світлана Сніцаренко.

Найбільшу занепокоєність батьків, що призводить до відмов від щеплень дітей, викликає можлива реакція малюків після щеплення, до прикладу – підвищення температури. Цього боятися не слід, запевняють медики.