додому Новини Кримінальна справа – за пост у Фейсбуці

Кримінальна справа – за пост у Фейсбуці

1299

vlcsnap-2015-01-20-16h08m00s237Конфлікт обласної міліції і Автомайдану у Тернополі. Причина – порушена кримінальна справа на голову Тернопільського осередку ВО “Автомайдан” Ігоря Василіва через його публічне повідомлення у соціальній мережі. На думку правоохоронців, один із постів громадського активіста містить погрози життю міліціонерів. Ігор Василів запевняє – то була не пропаганда насилля, а вмотивовані емоції.

14 січня голова Тернопільського осередку ВО “Автомайдан” на своїй сторінці у Фейсбуці написав: “… поступила інформація про нову корупційну схему придуману тернопільськими міліціонерами для обходу люстрації і призначення на посади! Попереджаємо Вас, будете пропадати кожної ночі по декілька зразу. І ніхто вас не знайде, зупиніться! Даємо вам два дні! Опублікуємо все з прізвищами і фотками ваших коханок, на яких нерухомість стоїть..”

Це повідомлення поширив один із тернопільських сайтів й воно викликало активне обговорення в мережі. На масове поширення допису відреагували і міліціонери – порушенням на Ігора Василіва кримінальної справи.

– З цього повідомлення особисто я побачив погрозу відносно правоохоронних органів. Значить, перекрутили, зрозуміло, мою інформацію перекрутили, сказали, що моя реакція була на коханок, на будинки, на інше майно. Якщо когось цікавить моє особисте майно – я можу показати декларацію, коханок, вибачте не покажу, тому що не маю. Але відносно інших працівників, якщо хтось має якихось коханок, майно – вони будуть відповідати за це самі перед законом, по закону згідно очищення влади, процес люстрації березень – квітень місяць, – вважає полковник міліції, т.в.о. начальника УМВС в Тернопільській області Олександр Богомол.

Кримінальне провадження триває.


– Я прекрасно розумію, що можливо і не буде ніяких наслідків з цього кримінального провадження і його й не повинно бути, тому що ми багато чого лишнього говорим інколи, але нам треба розібратися, що ця людина мала на увазі. Якщо ця людина, яка це написала, чи Ігор Васильєв чи хтось інший просто написав це не для погрози, відповідно провадження буде закрите, – каже Олександр Богомол.

Ігор Василів пояснює – написав у Фейсбуці, коли отримав від СБУ підтвердження певних корупційних схем в міліції Тернопільської області, які розвиваються попри Революцію Гідності і її наслідки.

– В мене був зрив із-за того, що підтвердилось все це, що ми їм надавали. Просто, по телефонних лініях вони перевірили це все і ця інформація підтвердилась. На рахунок посту в Фейсбуці, я не знаю, ну мені здається, що це повинно бути смішно, що миттєва реакція буквально. Стільки, скільки звернень зробили громадські організації і ми не бачили ні одного разу, щоб були відразу такі миттєві реакції. Нам по 10-14 днів йдуть відповіді про всякі корупційні схеми, – говорить голова Тернопільського осередку ВО “Автомайдан” Ігор Василів.

Інші громадські активісти просять повідомлення свого колеги у соцмережі, як погрозу чиємусь життю не сприймати.

– Скажем так, заклик до насильства чи що, а як емоції, тому що повірте, маючи інформацію про ті зловживання, які є, але не маючи ще належно сформованої доказової бази, ми її не можем оприлюднити. Але ми хочемо, щоб правоохоронна система сама почала з себе це самоочищення і не доводила до більш жорсткого протистояння з громадою, – каже голова ради “Самооборони Тернопільщини” Юрій Моргун.