додому благоустрій Каналізація – на дорозі. На вулиці Злуки у Тернополі прорвало колектор

Каналізація – на дорозі. На вулиці Злуки у Тернополі прорвало колектор

1114

vlcsnap-2015-01-20-17h42m41s77Каналізація на дорозі. Сьогодні пройти повз 41-й будинок на проспекті Злуки у Тернополі, не закриваючи носа, було майже неможливо. Причина смороду – прорив на каналізаційному колекторі. Аби полагодити мережу водоканалівцям довелось копати 6-метрову яму і прочищати забиті труби. Причина подібних аварій – зношеність мереж та непотріб, який тернополяни змивають у каналізацію, а вона – не смітник, нагадують комунальники.

Стійкий сморід, пара і каналізаційні потоки по всій дорозі. Так сьогодні вранці виглядала частина тернопільського проспекту Злуки. Поблизу 41-го будинку прорвало каналізацію.

– 19 січня близько 20 години вечора виникло пошкодження на каналізаційному колекторі по проспекту Злуки. Колектор експлуатується більше 40 років і він рахується в аварійному стані, – розповіла начальник водопровідно-каналізаційних мереж КП “Тернопільводоканал” Ганна Загородна.

Звання аварійного колектор виправдав. Частину цієї мережі, а це близько 600 метрів від вулиці 15-го Квітня майже до вулиці Лепкого, комунальники замінили у 2013-14-му роках. Прорвало нижче. Хотіли б поміняти решту, але метр труби, діаметром 600 мм, коштує більше тисячі гривень, а протяжність мережі – кілометри, тому “Тернопільводоканал” самотужки заміни не потягне, пояснюють фахівці. Щоб прочистити каналізацію і залатати свіжий прорив, довелось задіяти техніку і діставатись до колектора. Він – на глибині близько 6 метрів. Взялись промивати і чистити труби – знайшли сміття.


– От зараз люди працюють і ми з даного колектора витягуємо ганчір’я різне, яке мешканці кидають в каналізаційні мережі… Попадає тряпка, потім на себе намотує і стається пробка, забиває, значить не проходить.

– Забиває і прориває там, де аварійні труби?

– Так.

Клопоту комунальникам взимку додають морози. Через різкі перепади температур труби тріскають.Та не менш прикрий період – святковий. В мережах опиняється не лише ганчір’я, а й безліч харчових відходів. Тому водоканалівці просять тернополян правильно користуватись каналізацією, бо наступного разу її захаращення може стати причиною аварії поблизу вашого дому і смороду під вашими вікнами.