додому Новини Змінити прописку чи поїхати за кордон, якщо тобі від 18 до 60...

Змінити прописку чи поїхати за кордон, якщо тобі від 18 до 60 – тільки із дозволу військкомісаріату

990

vlcsnap-2014-12-10-18h00m02s31Змінити прописку чи поїхати за кордон, якщо тобі від 18 до 60 – тільки із дозволу військового комісаріату. Про такі зміни в законодавстві просять Тернопільський обласний військкомат разом із облдержадміністрацією і вважають, що додатковий контроль над військовозобов’язаними дозволить якісніше і водночас простіше проводити мобілізацію. Тим часом міністр оборони Степан Полторак уже заговорив про потребу в четвертій хвилі мобілізації – аби за необхідності підкріплення нині діючих військових підрозділів і формувань українського війська мати уже підготовлений резерв.

– Резерв людей, які навчені, які можуть виконувати свої посадові обов’язки, тобто приймати участь в бойових діях. Тому четверта хвиля мобілізації потрібна, міністр оборони це підтвердив, – каже т.в.о. віськового комісара Тернопільського обласного військкомату Андрій Миськів.

Мобілізація почнеться, якщо Президент підпише відповідний Указ. Якщо такий буде, Тернопільський обласний військкомат готовий його виконати, каже Андрій Миськів. Втім є й проблеми – як свідчить практика попередніх трьох мобілізацій, не всі військовозобов’язані готові служити, коли у країні війна.

– Починають переховуватися, тікати закордон, виїжджати просто в інші села. Були випадки, коли за одну ніч всі хлопці з села виїжджали, все чоловіче населення – ті, які могли бути призвані, – говорить Андрій Миськів.


Аби могти хоч якось впливати на таку ситуацію, Тернопільский обласний військкомат разом із обласною державною адміністрацією просять про певні зміни в законодавстві.

– Без дозволу військового комісаріату, без повідомлення в військовий комісаріат військовозобов’язаний в принципі не мав би можливості десь приписатися, тобто зареєструватися за новою адресою проживання. А також без дозволу військового комісаріату обмежити виїзд військовозобов’язаних закордон. (військовозобов’язаних – це мається в виду від 18 до 60-річного віку.)