додому АТО “Військовий збір”, спрямований на підтримку армії, можуть продовжити на наступний рік

“Військовий збір”, спрямований на підтримку армії, можуть продовжити на наступний рік

924

vlcsnap-2014-10-10-15h44m27s202“Військовий збір”, тобто півторавідсотковий податок із зарплат українців, спрямований на підтримку армії, можуть продовжити на наступний рік. Загальнодержавний півторавідсотковий “військовий збір” в Україні запровадили із серпня цього року. Такий тимчасовий податок передбачили до 1 січня 2015 року, втім, Кабмін пропонує Верховній Раді продовжити його дію до 2016 року. Водночас деякі економісти відзначають – такий спосіб фінансово підтримати Збройні сили є необхідним, але не завжди справедливим, і потребує вдосконалення.

– Певну підтримку армії кожен з нас зобов’язаний дати і, наприклад, я, як особистість, жодним чином не шкодую за тими коштами, які щомісяця збираються з заробітної плати. Єдине, що зараз це збирається в розмірі 1,5 % від усіх. Тобто військовий збір введений і той, хто малозабезпечений, хто навіть має тільки рівень мінімальної заробітної плати, зобов’язаний сплачувати (з фонду оплати праці нарахування йде) 1,5% додатково, і ті, хто мають великі кошти, вони також сплачують лише 1,5%, – розповідає декан факультету банківського бізнесу ТНЕУ, кандидат економічних наук, доцент Богдан Адамик.

На противагу пропозиції Кабінету міністрів, щоб Верховна Рада узаконила півторавідсотковий “військовий збір” ще на 2015 рік, нардеп із Тернопільщини Олексій Кайда зареєстрував у парламенті інший законопроект – більш справедливий, вважає Богдан Адамик. Пропонується диференційований підхід із врахуванням заробітку людини.

– Щоб військовий збір малозабезпечені платили значно менше, а все ж таки ті, хто отримує 5-7-10 і більше тисяч заробітної плати ставки були б прогресивні, тобто більші – як на мене це справедливо і потрібно.  Якщо громадяни подекуди віддають останнє – теплі речі, одяг, їжу, свій ча-с вільний (волонтерами працюють) – на жаль, я не чув за останні місяці щоб олігархи робили щось схоже, а вони мають реально таку можливість. І тому от власне запропонований Кайдою цей законопроект, він на часі і він потрібний, і я би дуже хотів, щоб він ще й був реалізований, – вважає Богдан Адамик.