додому суспільство Все більше тернополян після анексії Криму обирають закордонний відпочинок

Все більше тернополян після анексії Криму обирають закордонний відпочинок

768

THE_GRAND_RESORT1_13Крим чи Рим? Все більше тернополян після окупації півострова обирають закордонний відпочинок – екскурсійні тури та курорти. Яким країнам надають перевагу, як зекономити і вберегти себе та кому варто довірити свій відпочинок, TV-4 розповіли фахівці.

Звичний відпочинок в Криму цьогоріч в багатьох українців під питанням. Їх улюблені і перевірені роками пляжі тепер –  окупована територія. Туристів, які цьогоріч поміняють Крим на закордонні курорти, вистачає. Тому й наплив, попри ситуацію в країні не надто впав, розповідають менеджери турагенцій. Хтось планує відпочинок самостійно, а хтось довіряється фахівцям. Для останніх двері туристичних агенцій відкриті щоденнно. Смаки різні, розповідає Тетяна Заровенна, проте першість серед країн тернополяни віддають Болгарії, вона одна з найдоступніших по вартості турів, від 300 євро, і цінах в країні, візовий режим спрощений. Далі в рейтингу Туреччина, Єгипет, Греція, Іспанія та Чорногорія. Основну роль при виборі грає співвідношення – “ціна – якість”.

Менше людей в перехідний період: весна-літо чи літо-осінь. З середини червня до середини серпня – розпал сезону. І ціни відповідні. Хочете зекономити? Фахівці рекомендують раннє бронювання. Порадять, покажуть, допоможуть оформити.

– Ну, Туреччина, тут 50 на 50, бо, можливо, щось можна не по ранньому бронюванню недороге знайти, а ось таке як Болгарія, Чорногорія, Греція, Хорватія, Іспанія – однозначно раннє бронювання, це значно дешевше. До 35%, – розповідає менеджер туристичної агенції “Прем’єр-тур” Тетяна Заровенна.


Цьогоріч тернополяни завчасно бронювати тури не поспішали. Ситуація в країні непевна, подорожчання валюти суттєве. Виграв хіба той, хто оплатив тур до подорожчання. Задуматись про відпочинок змушує спекотне літо. Проте мрії про курорти не повинні затьмарити свідомість, особливо коли підписуєте договір. Умови у різних туроператорів різні. Це ваші права і захист.

– На першій сторінці договору має обов’язково бути вказано номер ліцензії, номер і дата укладення договору туроператора з туристичною агенцією, всі реквізити, це ніби шапочка до договору. А далі обов’язково звертати увагу на штрафні санкції, там де йдуть акції раннього бронювання, бо різні умови, коли раннє бронювання і звичайне. І обов’язково ознайомитись, якщо виникають якісь форс-мажори, – пояснює Тетяна Заровенна.

Від останніх ніхто не застрахований. Надійна турагенція захищатиме інтереси своїх клієнтів навіть власним коштом, каже Тетяна, тому радить при її виборі звертати увагу на роки праці на ринку та відгуки туристів. Довіру людей здобувають роками чесної праці. Туристи ж натомість не забувають дякувати, знову довіряючи свій відпочинок перевіреній фірмі.