додому АТО Волонтери розповіли, чого іще бракує нашим захисникам на Сході

Волонтери розповіли, чого іще бракує нашим захисникам на Сході

886

vlcsnap-2014-09-02-11h27m53s165Тернополяни знову заповнили необхідним склад для допомоги українській армії, який працює на території гуртовні “Галант” на вулиці Збаразькій у Тернополі. Цього разу, у неділю 31 серпня, волонтери збирали їжу, одяг, медикаменти, інші необхідні речі та гроші біля собору святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії в Тернополі. Тернополяни виявилися небайдужими, із вдячністю кажуть громадські активісти. Зібрану допомогу вже цього тижня доправлять українським солдатам у зону АТО. Водночас волонтери розповіли, чого іще бракує нашим захисникам на сході.

Зібране за неділю 31 серпня волонтерам логістичного центру Об’єднання заради громади “Ядро”, кажуть, довелося сортувати та облікувати до ночі. Сьогодні у складі для допомоги українській армії вільних полиць практично немає.

– Дуже багато зібрали медикаментів, також теплого одягу дуже багато люди принесли, багато продуктів було, зокрема консервації, – перелічує чергова по складу, волонтер, представник Тернопільської Самооборони Майдану Анна Чорна.

Небайдужим тернополянам вкотре дякують. Зібрану допомогу відправлять українським солдатам у зону АТО в найближчі дні. Водночас волонтери нагадують, що у багатьох речах є постійна необхідність і просять спроможних допомагати й надалі. Зокрема із настанням осені зросла потреба у теплих речах. Тут акцент – аби вони були не лише теплі, але й зручні.

– Саме, скажем, простіший варіант – це флісові речі, оскільки флісова кофта – вона буде і тепла і зручна. Звичайні навіть кофти але, скажемо, невеликі, вовняні, в’язані, щоб можна було під форму одіти їх і так само вільно рухатися. Також нам потрібні куртки, взуття  – це можуть бути як кросівки, можуть бути черевики, в оригіналі – це берци, звичайно. Також теплі носки, тепла білизна, – каже Анна Чорна.

Впливають прийдешні похолодання і на підбір необхідних медикаментів. Сьогодні на складі бракує протизастудних, противірусних препаратів. Також постійною і гострою є потреба в джгутах, бинтах, дезинфікуючих і знеболюючих медикаментах. Крім таблетованих засобів необхідними є пантенол, різні мазі типу “Рятівник”, зігріваючі мазі із живокостом.

– Потрібно також сумки, які би використовувались для аптечок. Це, скажем, невеличкого такого розміру, куди можна порозкладати ці медикаменти, – говорить волонтер.

Щодо харчів – то затребуваними найбільше є різного роду консервації, бажано – у жестяних банках, оскільки скляні слоїки не завжди витримують транспортування. Також українські солдати, каже Анна Чорна, особливо радіють солодощам.

– Солодке (завжди раді) – згущонка, шоколад, батончики, ну і сигарети.  І ще дуже радує солдат, коли ми передаємо малюнки, листи від дітей, різноманітні поробки. Вони їх з собою буквально в кишенях носять, тому що це дуже їм важливо.

Усе необхідне для українських солдатів у зоні АТО просять приносити на склад, що на території гуртовні “Галант” (вулиця Збаразька в Тернополі). Волнтери тут працюють щодня, починаючи із дев’ятої години і, щонайменше, до 21-ї.