
Мед – це не просто солодкий продукт до столу, а й корисний інгредієнт з оздоровчими властивостями. Він має антимікробну дію, містить антиоксиданти, покращує травлення та підтримує імунну систему. Однак за останні роки вартість цієї поживної речовини в Україні стрімко зростає, зазначають експерти. Причини цього це добре знає продавець Іван, який збирає мед на власній пасіці в Теребовлянському районі та продає його на ринку в обласному центрі.
“З вулика ми відкачуємо мед. У нас спеціальна медогонка, центрофуга. За рахунок відцентрової сили вилітає мед з рамок”, – розповідає продавець меду на Тернопільському овочевому ринку Іван.
На прилавку у Івана – квітковий, гречаний, малиновий та липовий мед. Чоловік каже: збір урожаю – справа непроста. Через заморозки бджіл стає все менше, а це напряму впливає на кількість готового продукту. Втім, попри дефіцит, продавець ціну не завищує.
“Я зараз продаю по однаковій ціні, так як купівельна спроможність низька – зараз 200 гривень за літр меду”, – каже продавець Іван.
На Тернопільському ринку вартість різних видів меду сильно не відрізняється – в середньому це 200 гривень за літр. Фахівці ж зазначають: погодні умови цьогоріч стали одними з найгірших за останні десятиліття. Через весняні холоди, дощі та відсутність періодів активного цвітіння рослин перші медозбори – з акації, липи та різнотрав’я — майже зірвані. Та попри труднощі, попит на мед залишається стабільним.
За різними оцінками, зростання цін на мед триватиме щонайменше до наступного сезону. Особливо здорожчає натуральний продукт із пасік – до цього радять підготуватись споживачам. Найдорожчим на українському ринку залишається акацієвий мед – його ціна може сягати 650 гривень за літр. Надалі українське бджільництво зіткнеться з новими викликами: від кліматичних змін до екологічних проблем.