
На тернопільських ринках — сезон квашеної капусти. Прилавки заставлені свіжими видами найпоширенішої овочевої культури, адже саме зараз час робити запаси на зиму. Тут можна придбати як цілу головку капусти, так і одразу посічену на спеціальному апараті. Вартість останньої – 15 гривень за кілограм. Ціна тримається стабільною ще з початку жовтня, адже врожаю цього року вдосталь. Продавці кажуть: якщо капуста подорожчає, то лише ближче до зими, коли вдарять морози.
“Минулого року капуста була дорожче ще так раз. Стартувала вона по 30 гривень і дійшла майже до 50. Бо минулого року не було стільки капусти,” – розповідає продавчиня Ольга.
Поки ж люди купують багато — по п’ять-десять, а то й більше кілограмів за раз, розповідає Ольга. Не січена капуста на тернопільському ринку – дещо дешевша. Ціна коливається від 10 до 13 гривень за кілограм. На прилавках найчастіше зустрічається сорт “Агресор”. Кажуть, підходить як для квашення, так і для маринаду й салатів. Його вирощують в нашій області — в Кременецькому районі, а також на околицях Тернополя.
“Село Лози. Ми постійно в нього беремо. Також є в нас Тернопільська Плотича. Для квашення це взагалі супер сорт. Це йде середньопізній сорт “Агресор”. Він навіть якщо зберігається головками, то зберігається до кінця сезону січня місяця,” – розповідає продавець Ігор.
Поруч із капустою на ринку одразу продають і січену моркву — її додають під час квашення. Кілограм коштує близько 30 гривень. Покупців цьогоріч не бракує: люди зізнаються, домашня квашена капуста — це смак дитинства.