Головна Новини «Масний четвер», або День пампуха святкують сьогодні римокатолики

«Масний четвер», або День пампуха святкують сьогодні римокатолики

1667
Powdered sugar crusty donuts closeup

Powdered sugar crusty donuts closeup

Великдень єдиний для усіх християн. Папа Римський Франциск погодився з пропозицією коптського патріарха Олександрійського Феодора II уніфікувати дату Великодня – святкувати Воскресіння Господнє усім християнам в один день. Ймовірно, цією датою стане друга неділя квітня. Пропозицію підтримали патріарх Антіохії і всього Сходу Ігнатій Єфрем та архієпископ Константинополя і Вселенський патріарх Варфоломій I. З часів Нікейського собору 325 року дата святкування постійно змінюється – до того часу вона була сталою. Чи дійдуть згоди і коли святкуватимемо разом, поки що невідомо.  А у християн західного обряду сьогодні – останній четвер перед Великим постом, відомий також як Запусти. Польща та ще деякі країни Європи святкують “Tлустий чвартек” «масний четвер». Цього дня прийнято ласувати пончиками та пампушками, адже скоро про ці десерти доведеться забути на сорок днів. 

День пампуха або Жирний четвер (тлустий чвартек) – у християнському календарі, останній четвер перед Великим постом, відомий також як Запусти (пол. Zapusty). У Польщі та в католицькій частині Німеччини, за традицією, у цей день практикується масове переїдання. Поляки дуже серйозно підходять до цього свята і в Жирний четвер з’їдають до 100 млн. пончиків. Аби підготувати себе до такого випробування, уже за день в соцмережах жартують: “Середа 3 лютого – строга дієта перед масним четвергом.”

У Польщі найяскравіші святкування з нагоди Жирного четверга влаштовуються у великих містах. В посиленому режимі за кілька днів до свята працюють пекарні і цукерні, готуються до масового продажу десерту супермаркети, бо на святковому столі сьогодні у поляків мають бути «пончки» – пампухи розміром з кулак – і «фаворкі», які нам більше відомі як хрусти. Пончики прийшли до Польщі разом з військами Яна III Собеського, який повертався з Віденської битви. Однак тільки у XVIII столітті вони стали ласощами. Пухкі, легкі, з рожевим варенням, що тануть у роті…

images

Сьогодні пампушки роблять з пшеничного борошна і дріжджів, а начинку з рожевого варення або пелюсток троянд з цукром. Пелюстки користуються популярністю в основному в Малій Польщі, куди вони прийшли з арабських країн. Пончики бувають також з фруктами, молочним киселем або джемом. Начинку додають в сире тісто вручну або впорскують після смаження. З смужкою, яка утворюється під час смаження або без неї, пончики – досить жирні пиріжки, їх смажать на традиційному смальці або олії. Після того, як пампухи обсмажаться і охолонуть, їх посипають цукровою пудрою або заливають глазур’ю і прикрашають цедрою.

Кажуть, хто в Масний четвер не з’їсть жодного пампуха, тому весь рік не буде везти. Можливо, що це просто змова кондитерів. Але все ж варто перестрахуватися. Для тих, хто береже фігуру і полюбляє пампухи, фахівці підрахували: 1 пампух – 400ккал. 5 пампухів дають людині запас для ходьби у швидкому темпі на 10 км.

1 пончик відповідає 100 грамам свинячої відбивної чи 100 грамам жирного сиру. Щоб “спалити” калорії від одного пампуха, потрібно швидко бігти упродовж 15 хвилин, упродовж 20 хвилин їздити на велосипеді, годину мити вікна або 10 годин сидіти і нічого не робити перед телевізором, проте жоден пампух вам не зашкодить, якщо цей день весело з танцями і активним відпочинком.

Коментарі

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here