
У невеликих містах ринок досі залишається важливим осередком місцевої економіки, спілкування і навіть самозайнятості. Об’єднує він десятки продавців — від тих, хто торгує роками, до новачків, які шукають можливості заробітку. Як змінюється життя на ринку, чим живе торгівля і що означає це місце для самих людей — далі у сюжеті.
Центральний ринок Кременця. Після реконструкції у 2014-му він став осередком місцевої торгівлі — з критими рядами, окремими м’ясо-молочними павільйонами, відеоспостереженням і навіть власною лабораторією. Сьогодні тут 142 робочих місця. Продавці на ринку — як ті, хто лише кілька років у торгівлі, так і ті, хто працює вже десятиліттями. Більшість представляють власну продукцію.
Попри чималу кількість продукції, її якість тут контролюють щодня. У м’ясо-молочному павільйоні працює лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, де досліджують свинину, яловичину, телятину, курятину тощо.
“В основному в нас свинина йде. Свинина досліджується на трихінельоз, відбираються проби. Робляться зрізи на компресорій і ложиться на мікроскоп і досліджуємо”, – пояснює лаборант Микола Камінський.
За словами керівника, хоча ринок у Кременці заповнений не повністю, він прибутковий.
“Стараємося прислуховуватися до думок людей, які продають продукцію ну і до покупців. Враховуючи ситуацію в нас в країні, ринок не завантажений повністю. Завантаження ринку – до 60%. Конкуренція в тому, що відкрилося багато мереж, як супермаркетів, так і спеціалізованих магазинів”, – розповідає керівник Кременецького центрального ринку Тарас Гуменюк.
Більше про життя ринку у Кременці — дивіться у програмі «Сільський календар» з Галиною Мацейків у неділю, 3 серпня, на телеканалі TV-4.