Четверо людей із однієї сім'ї, серед яких п'ятирічний хлопчик, отруїлись грибами на Кременеччині. Зараз троє дорослих перебувають у тернопільскій університетській лікарні, а дитина – в обласній дитячій лікарні. Лікарі підтвердили діагноз – отруєння блідими поганками. У двох жінок стан важкий, їм проводять активну інтенсивну терапію, стан хлопчика стабільний.
Люди збирали гриби ще 15 вересня. Того ж дня їх скуштували і вже ввечері відчули перші ознаки отруєння.
Ольга Білинська, головний спеціаліст Держсанепідслужби в Тернопільській області: "Вони вживали в неділю десь в 12 годині дня і вже в 2 годині ночі вони відчули нездужання, загальну слабкість, біль, температура і до 7 раз рвота. І потрапили вони в Кременецьку районну лікарню, з ними разом вживали гриби і дитина 2008 року народження, 5 рочків хлопчик.
Бабуся, мама і донька, яким, відповідно, 70, 53 і 25 років, сьогодні перебувають у тернопільській університетській лікарні.У двох потерпілих стан важкий, їм проводять активну інтенсивну терапію.
Дмитро Романів, лікар-токсиколог Тернопільської університетської лікарні: "Для двох хворих, які у важкому стані, є небезпека для життя, для іншої жінки немає небезпеки, але вона отримує необхідне лікування і обстежується. Хворі стверджують, що вони їли гриби-індички, які в принципі по зовнішньому вигляду схожі на бліду поганку. І по клініці, і по перебігу хвороби вони також схожі на бліду поганку. З даної сім' також на лікуванні знаходиться п'ятирічний хлопчик, він знаходиться в обласній дитячій лікарні".
Стан хлопчика, як розповіли лікарі Тернопільської обласної дитячої лікарні, стабільний. Тим часом часом медики наголошують: до отруєння найчастіше призводить невміння відрізняти їстивні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів.
Дмитро Романів, лікар-токсиколог Тернопільської університетської лікарні: "Навіть попадання одного гриба блідої поганки в кошик з їстивними и грибами може викликати серйозне і смертельне отруєння. Тому я рекомендую відмовитись від грибів взагалі, більш-менш можливий варіант – це білі гриби і шампіньйони".
Епідеміологи закликають не їсти сирих грибів, не давати гриби дітям і людям похилого віку та людям із розладами кишкового тракту. Під час приготування грибів, розповідає Ольга Білинська, не варто довіряти народним методам цибулини чи срібної ложки. Не виправдовує себе і тест на потемніння часнику.
Ольга Білинська, головний спеціаліст Держсанепідслужби в Тернопільській області: "Не збирати гриби, які мають сумнів, не збирати, наприклад, шапочку окремо від ніжки, щоб потім можна було ще раз вдома передивитись, який це гриб. Не збирати старі, перезрілі, або надто молоді гриби, тому що от саме в таких грибах мало виражені морфологічні ознаки. І от, зокрема, у цьому Кременецькому випадку, можливо, отруєння пішло блідою поганкою. Вона в молодому віці схожа на сироїжку, на парасольки, що, можливо, вживали ці люди в Кренецькому районі".
Від початку року на Тернопільщині це вже другий випадок отруєння грибами. Перший епідеміологи зареєстрували в лютому. Тоді семеро людей, в тому числі двоє дітей, отруїлись консервованими грибами. Смертельних випадків через гриби цього року на Тернопільщині не було.