додому суспільство На Тернопільщині тривають події, з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі-України

На Тернопільщині тривають події, з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі-України

701

Сьогодні в обласному архіві Тернопільської області відкрили тематичну виставку. Документи різних епох дають можливість збагнути переваги запровадження християнства, причини заборони святкування ювілеїв хрещення і важливість відзначення цьогорічної дати. Унікальні документи демонструються вперше.

Після офіційного хрещення християнство стало державною релігією Київської Русі і позитивно вплинуло на розвиток освіти і моралі східних слов'ян і посприяло налагодженню зв'язків із сусідами далекими і близькими. Саме тому 950-літній ювілей цієї події в Західній Україні у 1938 році духовенство вирішило відзначити гучно – у три етапи: 28 липня, 14 серпня і 27 вересня. У рамках урочистостей – святкові літургії, 15-тихвилинне биття церковних дзвонів, освячення води, встановлення ювілейних хрестів. Напередодні ювілею парафіяни звертались до архієпископа Волинсько-Кременецького Алексія створити сприятливу атмосферу для учасників торжества а також відновити проповіді російською і українською мовами, бо у той час вони велись винятково польською.

Стефанія Коваль, начальник відділу інформації та використання документів ДАТО: "Польський уряд, слід сказати, досить неоднозначно віднісся до цієї події. В експозиції виставки – лист міністерства внутрішніх справ Польщі до воєводського уряду в Тернополя, в якому говориться про те, що для отримання дозволів на проведення ювілейних академій і встановлення дерев'яних ювілейних хрестів потрібно брати дозвіл повітового старости, бо, на їхню думку, подія ця має не тільки релігійне, але і політичне значення./// На думку повітового старости, це має політичний зміст. Він може нагадати громадянам, що Україна є, була і буде".

Попри заборону, урочисті академії, відправи і освячення все ж відбувались. Про це свідчать донесення повітових староств і скарги парафіян, а також обвинувальні вироки тим, хто насмілився вдарити у дзвони, факти про наругу над уже встановленими хрестами.
Документи виставки свідчать, що частина храмів області була знищена під час другої світової,  у 1946 греко-католицькі церкви стали православними. А далі відбувалась масова атеїстична пропаганда – з реєстрації стрімкими темпами  знімали сотні релігійних громад.

Стефанія КОВАЛЬ, начальник відділу інформації та використання документів ДАТО: "До 1947 року на теритрорії Тернопільської області було 800 православних храмів і 300 римо-католицьких костелів. Станом на 1963 рік стало тільки 280 православних храмів і всього 6 римо-католицьких громад".

Зняті з реєстрації церкви використовувались під зерносховища, склади, рідше під музеї, багато руйнувались. Є в архіві документ, датований 1968 роком про термінову необхідність реставрації пам'ятки архітектури ХVІ- ХХ століть Свято-Успенської Почаївської лаври. В експозщиції також представлений аналіз політичної та релігійної обстановки в області напередодні відзначення тисячоліття хрещення Русі. Лише за одинадцять місяців 1987-го надійшло 200 заяв від громадян з вимогою повернення знятих з реєстрації храмів. Виставку в архіві доповнюють фотографії скульптур Пінзеля, які прикрашали колись тернопільські культові споруди. Оглянути і ознайомитись із унікальними документами в обласному архіві може кожен охочий.