додому благоустрій Більшість доріг у Тернополі досі потребують ремонту

Більшість доріг у Тернополі досі потребують ремонту

627

Ще до початку сесії під стінами Тернопільської міської зустріч з тернополянами організували депутати Тернопільської обласної та місцевих рад. Ініціатори збирали підписи під зверненням до Президента України з вимогою усунути з посад прокурора Тернопільщини Геннадія Мовчана, начальника обласного управління міліції Віктора Сака та голову Тернопільської облдержадміністрації Валентина Хоптяна. Таким чином присутні протестували проти подій цьогорічного 9 травня, згадали заборону проведення мирних акцій в Тернополі, остання подія в переліку – затримка активістів за розклеювання листівок. 

Роман Климчк, активіст: "Підписи збираються, щоб разом з листом до Президента, до головного прокурора, головного міністра внутрішніх справ відіслати разом з цим зверненням і показати, що люди зібрались не просто так, що люди мають свою думку і як документ щоб це було заявлено і завірено".

На сьогодні під тернопільською міською радою були заплановані два пікети: власників гаражів одного з мікрорайонів міста та депутатів місцевих рад, пояснює заступник начальника обласного управління міліції Василь Облещук. Однак щоб запобігти непорозумінням, міськрайонний суд відповідним рішенням обмежив проведення пікетів. Проте, депутати перейменувавши акцію на зустріч з громадськістю, захід все таки провели.

Василь Облещук: "Тому що одна сторона подала 850 чоловік участь в проведенні, і друга сторона і інша також подала, що буде 100 чоловік. Суд, зважаючи на те, що може бути блокування дороги, можливе якест протистояння, сутички і тому прийняте таке рішення, що відмовлено в задоволенні позову. Але буквально перед 9-ю Володимир Стаюра подав заявку на проведення зустрічі з депутатами та громадськістю".

Зустріч під міськрадою пройшла спокійно, засідання сесії почали вчасно, у порядку денному майже 150 питань, чимало земельних. Проте, найбільше депутати чекали доповіді керівників міської міліції та прокуратури. Прокурор міста Віталій Сідоров та начальник міського відділу міліції Олександр Хілюк відзвітували перед депутатами.

Віталій Сідоров, прокурор Тернополя: "Тільки за 5 місяців 2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 2283 кримінальних правопорушень. Багато це чи мало? Якщо ці задукоментовані факти поділити на кількість днів від початку року, то ми побачимо, що щодня враховуючи вихідні, правохоронцями фіксувалось 15 правопорушень кримінального характеру. Це доволі великий об"єм робіт, з яким, я вважаю, відповідальні за цей напрямок роботи в певній мірі справляються".

Олександр Хілюк, начальник міського відділу міліції: "Найбільш питому вагу становлять злочини проти власності – 46 %, у сфері обігу наркотиків – 15 %, у сфері службової діяльності – 7%, протидії органам державної влади – 5%, проти громадського порядку та моральності 5 %, у сфері громадської діяльності 5%, та проти життя і здоров'я людини – 4,7 %".

Депутати у свою чергу розкритикували роботу правоохоронців. У підсумку всі претензії вилилися в проект рішення за який проголосували більшість присутніх у залі депутатів. Відповідно до нього, створять комісію та оцінять ефективність використання приміщень, які займають правоохоронні органи, також тимчасово, до отримання інформації від міськвідділку міліції та прокуратури про розслідування кримінальної справи та скарг депутатів 9 травня цього року, призупинили фінансування програми «Правопорядок».

Зважаючи на критичну ситуацію, яка склалась із швидкою медичною допомогою в Тернополі, депутати звернулись до Міністра охорони здоров'я, виконувача обов'язків голови Тернопільської облради та голови Тернопільської ОДА. Вимог кілька, найперше – перевести працівників Тернопільського міського комунального закладу «Станція швидкої медичної допомоги» у Центр екстреної медичної допомоги, при цьому гарантувати та виплатити заробітну плату. Депутати прийняли ще ряд рішень, серед них – підняття прапора ради Європи разом з державним прапором України під час державних свят.