
На Тернопільщині до середини червня заборонили ловити раків, поки вони виношують ікру. Річкові раки – цінні харчові безхребетні, пояснюють фахівці. Екологічна ж цінність їх у тому, що поїдаючи личинок жуків, хворих і померлих тварин, вони запобігають розвитку інфекцій та гниттю у водоймі. Значної шкоди ракам завдає саме браконьєрський вилов.
В Україні та на Тернопільщині зокрема, ловити раків під час виношування ікри цього року заборонили вперше, кажуть в Тернопільрибоохороні. Пояснюють це зменшенням їх популяції.
Андрій Об'єщик, начальник відділу охорони водних біоресурсів Тернопільрибоохорони: "Ми звернулися в наукову організацію, що в даний період зараз якраз рак виношує ікру. Ми до цього ніколи такого не робили, бо була популяція велика, але зараз в зв'язку з тим, що критична ситуація встановили таку заборону".
Денис Коваль, завідувач сектору іхтіології та регулювання рибальства Тернопільрибоохорони: "В нас зараз йде дуже велике зменшення не тільки в нашій області, а й по всій Україні, зменшення водних біоресурсів, тому з метою відтворення їх в природніх водоймах і збереження популяцій видали такий наказ, щоб вони виносили ікру".
За незаконний вилов раків передбачений штраф, попереджають в Тернопільрибоохороні.
Андрій Об'єщик, начальник відділу охорони водних біоресурсів Тернопільрибоохорони: "За кожен рак поштучно буде рахуватися 25 гривень 50 копійок, кожен раз поштучно. Що забороняється: сітками ловити, забороняється от зараз під час заборони через нерест ловити, а також забороняється в темну пору доби з підсвічуванням навіть руками також не можна ловити".
Наказ про заборону вилову раків на водоймах Тернопільщини діятиме до середини червня.