додому Новини У магазинах скоро можуть з’явитися спеціально марковані молоковмісні продукти

У магазинах скоро можуть з’явитися спеціально марковані молоковмісні продукти

720

В українських магазинах скоро можуть з'явитися спеціально марковані молоковмісні продукти. До їх складу виробники зможуть абсолютно законно додавати штучні замінники молока. Проект про внесення змін до Закону "Про молоко та молочні продукти" внесли до порядку денного Верховної Ради 6 листопада. Згідно з ним продукти, в яких містяться штучні замінники молока або його компонентів (зокрема, жирів, лактози), незалежно від дозування називатимуть молоковмісними. На таких продуктах буде обов'язкове повідомлення про це, і покупець зможе свідомо обирати: купувати натуральну продукцію чи із замінниками.

Зміни до Закону про "Молоко та молочні продукти" мають посилити захист споживачів, кажуть фахівці. Бо на упаковці продукту із рослинними жирами буде відповідне попередження розміром не менше 80% від назви самого продукту.

Жанна Луб'янецька, головний технолог підприємства з виготовлення молочних продуктів : "Етикетка не повинна обманювати споживача, як зараз по нових цих законах може бути, що саме етикетка має вказувати про те, з чого складений продукт, і тоді споживач дивиться, чи йому підходить такий, чи інший продукт, чи він хоче з якимись згущувачами, щоб вона була густіша, бо натуральна продукція має трошки менший згусток. Наприклад сметана, яка робиться без згущувачів, вона звичайно трошки рідшу має консистенцію, ніж та, яка виробляється зі згущувачем".

Марія Задворна, директор підприємства з виготовлення молочних продуктів: "Людям потрібно правду говорити і доводити до людей правдиву інформацію, що їм продають. Я тільки вітаю такі нововведення".

А виготовляти і продавати натуральну продукцію нелегко, кажуть у підприємстві з виготовлення молочних продуктів у Кременці. Аби забезпечити виробництво якісною сировиною, молоко сюди завозять із п'яти областей України. Беруть сировину у великотоварних господарствах із сучасними доїльними залами, холодильним обладнанням, де від корови молоко потрапляє прямо в холодильник, далі – у молоковоз. Така сировина, каже Марія Задворна, кращої якості, ніж та, яку збирають в індивідуальних господарствах. Не менш важливим є лабораторний контроль продукції на кожному етапі виробництва. За безпечність при збереженні молокопродуктів відповідає їх упаковка, вона має бути абсолютно герметичною, непрозорою та зручною. Загалом, аби не помилитися у виборі молочної продукції, фахівці радять перш за все звертати увагу на термін її зберігання.

Марія Задворна, директор підприємства з виготовлення молочних продуктів: "Як спеціаліст іноді в магазині подивишся, що молоко зберігається місяць, три місяці, але ж природа не змінилася і корова не почала іншого молока давати, тому, на мою думку, споживач, якщо бачить на упаковці чим коротший термін зберігання продукції, тим вона є кращою, є переконання, що вона є натуральною".

Жанна Луб'янецька, головний технолог підприємства з виготовлення молочних продуктів: "Якщо натуральне молоко, його термін зберігання 72 години, сметана, – 5 діб, кефір – 7 діб, йогурт -14 діб. Це дійсно якісна продукція, яка використовується без різних добавок, згущувачів і наповнювачів.

Молочні продукти – це ще й дитяче харчування. Тому жодних консервантів у якісному молоці бути не може. Наразі ж на ринку молочних продуктів трапляється і фальсифікат, у якому до молока додають рослинні жири та інші немолочні продукти. Про те, як не помилитися у виборі молочних продуктів, про процес їх виготовлення, обробки та зберігання дивіться у програмі "Вдалий вибір" на каналі TV-4. Прем'єра відбулась у п'ятницю, 23 листопада, о 20:40.