додому Головні На Віче пам’яті у Тернополі згадували героїв майдану, які загинули на Грушевського...

На Віче пам’яті у Тернополі згадували героїв майдану, які загинули на Грушевського (відео)

700

У Тернополі провели віче пам'яті. 2 лютого щонедільне масове зібрання активістів Євромайдану у обласному центрі перенесли до пам'ятника Степану Бандері, що в парку імені Тараса Шевченка. На віче вшанували героїв київського майдану, які загинули під час сутичок на Грушевського.

Віче Пам’яті, яке провели у Тернополі 2 лютого, зібрало кілька сотень людей, небайдужих до подій в Україні. Зібрання розпочали хвилиною мовчання, після чого слово мали активісти, депутати різних рівнів. Цього разу місцем для недільного віче, яке назвали вічем Пам'яті, символічно обрали площу біля пам'ятника Степану Бандері.

Марія Чашка, член Штабу національно спротиву в Тернополі: "За ідеї, які боролися повстанці і які втілював все своє життя Степан Бандера, зараз бореться весь український народ. Ми боремося за вільну, незалежну, самостійну державу, за державу Україну.  Маємо новітніх героїв, які загинули за Україну, іїхню пам'ять ми зобов'язані вшановувати. Ми ставили собі за мету не лише вшанувати їхню пам'ять, але і закликати людей, збудити людей до продовження тієї справи, за яку загинули наші новітні герої, герої майдану".

Серед тернополян, які прийшли підтримати акцію були й ті, які не один день присвятили допомозі Майдану Незалежності в Києві.

Євген Олійник, анестезіолог реанімаційного відділення Тернопільської міської лікарні №2, повернувся з Києва: "Була робота в медпункті – був в медпункті. Не було роботи – йшов до людей, брав медикаменти, брав всі засоби, які потрібно і йшов на передову. Розмовляв з людьми, дух сильний, віра в перемогу сильна".

Поїде на столичний майдан обов'язков іще, запевнив Євген Олійник. Депутат обласної ради, громадсько-політичний діяч Степан Барна, який щотижня буває в Києві, вважає що найголовніші події відбуваються в столиці. Він каже – прийдешній тиждень повинен стати переломним.

Степан Барна, депутат Тернопільської обласної ради: "Зараз завдання майдану у Києві, людей, які там стоять, дожати більшість у парламенті, зформувати опозиційну більшість, котра змістить нарешті з влади і з посади Рибака, котра сформує новий уряд і котра поставить на чолі уряду нову людину, людину, котра може представляти опозицію, або, як мінімум, бути нейтральною. І найважливіше, заради чого ми сьогодні боремся, щоб було повернення до конституції 2004 року і ми стали парламентсько-президентською державою, тобто, щоб в такий спосіб урегулювати питання повноважень Президента. І найголовніше, ми маєм поставити вже на цьому тижні питання дати проведення виборів Президента. На цьому тижні має ця дата бути озвученою, в протилежному випадку – майдан не розійдеться".

Повернення до конституції 2004 року сьогодні одним із головних і нагальних до виконання завдань, вважає і Народний депутат України першого демократичного скликання Володимир Колінець.

Володимир Колінець, Народний депутат України першого демократичного скликання: "Зараз створена комісія, ця комісія має працювати, має робити напрацювання, є конституційна асамблея, але це робота тривала. Яценюк каже, що до вересня, а регіонали кажуть, що аж цілий рік треба. Дійсно, якщо говорити про великі зміни до конституції, то треба тривалий час, але реально зараз добитися одного – відмінити рішення конституційного суду 2010 року, незаконне антиконституційне рішення достатньо відмінити і ми вертаємося до конституції 2004 року і тоді по іншому формується уряд, тоді дострокові вибори Верховної ради, тоді Президент втрачає повноваження призначати Службу безпеки, Міністра внутрішніх справ, Прокурора генерального і інших".

Нині тернопільський, як і київський майдан, очікує вівторка 4 лютого, коли заплановане найближче засідання Верховної ради України.