додому Новини Як вибрати стабілізатор для будинку або квартири?

Як вибрати стабілізатор для будинку або квартири?

436

Напруга в міській мережі нерідко виходить за нормативні межі 198 – 253 В. Якщо не захистити побутові прилади, вони вийдуть з ладу. Варто придбати стабілізатор в інтернет-магазині 220 Volt https://220volt.com.ua/stabilizator.htm. Але який саме?

На що звертати увагу під час вибору стабілізатора?

Кількість фаз

Скільки фаз повинен мати стабілізатор? Для квартир беруть однофазні. У приватних будинках — залежно від мережі. Коли є трифазне навантаження, то й прилад для підтримання напруги потрібен відповідний.

Точність

Сертифіковане в Україні побутове обладнання повинно надійно працювати під час коливання напруги плюс-мінус 10%. Таку точність і навіть кращу забезпечують всі без винятку моделі незалежно від конструкції та вартості.

Діапазон вхідної напруги

Напруга в міській мережі не обов’язково коливається в обидві сторони. В деяких регіонах вона постійно занижена. Це бажано врахувати під час купівлі «захисника».

Потужність

Якщо стабілізатор беруть для якогось одного побутового приладу, то досить подивитися його потужність на шильдику та придбати пристрій з невеликим (10 – 15%) запасом.

Коли ж прилад для підтримання напруги буде стояти на вхідному кабелі і захищати всю квартиру, то варто виконати нескладні розрахунки.

  1. Скласти потужності всіх побутових апаратів.
  2. Суму помножити на коефіцієнт 0,6 – 0,8, оскільки навіть за найбільш інтенсивного використання в квартирі одночасно вмикають не більш як 60 – 80% приладів.
  3. Визначити пристрій, у якого найбільший пусковий струм, та додати його значення.
  4. Отримана цифра у ватах (Вт) покаже, яка потужність потрібна для побутового обладнання.
  5. Якщо потрібен показник у вольт-амперах (ВА), то результат у ватах слід поділити на cosϕ, тобто на 0,8. Це буде повна потужність для роботи побутових пристроїв та на власне споживання стабілізатора. Для активного навантаження (праска, електроплита, обігрівач тощо) cosϕ = 1.
  6. Додати 20 – 30% запасу.

За централізованого захисту можна зробити й по іншому — визначити номінал (в амперах) автомату на вході в мережу, та помножити його на 220 В. Це максимальне навантаження, за перевищення якого працює запобіжник. У разі трифазного струму — на 380 В та на √3.

Швидкість дії

Якщо коливання напруги в мережі трапляються не часто і вони не дуже великі, то швидкодіючий стабілізатор не обов’язковий. Електромеханічний (сервопривідний) або релейний пристрій забезпечить надійну роботу побутового обладнання. Коли ж, навпаки, часто мають місце значні відхилення в обидві сторони, то слід брати електронний (симісторний або тиристорний) чи інверторний прилад.

Чиста синусоїда

Для побутових агрегатів з електродвигунами та трансформаторами, а також для високоточного обладнання потрібен струм високої якості. Чисту синусоїду для опалювальних котлів, пральних машин, холодильників, серверів тощо можуть дати інверторний, релейний та сервопривідний пристрої.

За всіма параметрами найкращий стабілізатор — інверторний, але він коштує помітно більше, ніж інші моделі.