додому Новини Як отримати середній рівень володіння англійською мовою: етапи та особливості навчання

Як отримати середній рівень володіння англійською мовою: етапи та особливості навчання

1636
Джерело зображення: englishprime.ua

Відповідно до загальноприйнятої шкали, середній рівень знання англійської прирівнюється до коду В1. Досягнення цього ступеня відкриває перед тим, хто говорить, величезну кількість різноманітних можливостей. І робить ближчим до абсолютно вільного володіння мовою. Подолавши цей поріг, можна навіть переїхати жити за кордон, щоб максимально поринути у мовне середовище.

Який рівень англійської вважається середнім

Часто новачки задаються питанням про те, як називається середній рівень англійської В1. У загальноприйнятій шкалі його названо Intermediate. Студент, який володіє цією навичкою, може практично вільно говорити на повсякденні теми, розуміти мову, яку вимовляють у спокійному темпі. Нерідко саме цей рівень вказується як мінімальний у вакансіях для іноземних співробітників.

Впевнений середній рівень англійської підтверджується оцінкою 5 на іспиті IELTS. Це означає, що той, хто говорить, знає всю необхідну базу, яка може знадобитися для спілкування з однокурсниками або з колегами. Якщо йдеться про прийняття на роботу, також передбачається, що той, хто говорить, знає і професійну лексику, що відповідає його спеціальності.

Що потрібно знати та вміти на цьому рівні знань

Цього рівня цілком достатньо для того, щоб спілкуватися з носіями на повсякденну тематику. Щодо робочої посади, рівень В1 дозволить читати звіти, писати прості електронні послання щодо професійних тем.

Той, хто повноцінно володіє рівнем Intermediate:

  • може складати осмислені тексти на добре знайому тематику;
  • розуміє базовий контекст стандартних повідомлень на повсякденні теми або ті, що зустрічаються регулярно на роботі та в інших сферах діяльності;
  • здатний описати власні емоції, плани тощо;
  • здатний взяти участь у діалозі, пов’язаному з тією чи іншою ситуацією, які можуть виникати в англомовній країні.

Проте, рівня В1 все ж таки не вистачить, для повноцінного спілкування виключно англійською.

Як краще вчити англійську до рівня Intermediate (B1)

Щоб успішно спланувати досягнення середнього розмовного рівня, потрібно:

  • щотижня виділяти мінімум 5 годин для занять у комфортному форматі (з наставником чи самостійно);
  • визначити слабкі місця та опрацьовувати їх окремо як додаткову практику;
  • регулярно тренувати навичку листа та відстежувати час, за який вдається скласти осмислений текст хоча б із 20 пропозицій;
  • для тренування навички вимови складати монологи на повсякденні теми мінімум з 30 слів;
  • читати більше англійської літератури та завести особистий словничок для незнайомих раніше слів;
  • намагатися частіше й більше розмовляти з носіями усно і письмово.

Як проходить навчання на рівні Intermediate

Середній рівень англійської, в суті своїй, це початковий ступінь розмови. Це означає, що учень не тільки здатний читати нескладні тексти та перекладати їхній зміст. Але також починає потроху говорити. У процесі курсу рівня В1 студент вивчить багато нових слів і розмовних фраз. Також цьому рівні починають вивчати загальну ділову лексику. Тобто, це мовні обороти, що набули широкого поширення у діловій галузі.

У граматику середнього рівня входять різні дієслова, приклади непрямої мови тощо. По факту, студент відточує мовні навички та покращує власні знання про нюанси різних граматичних конструкцій.

Як розвивати свою англійську далі

Щоб успішно продовжити навчання та підвищити рівень, необхідно якнайбільше оточити себе англійською. Не менш важливо приділяти особливу увагу цікавим темам чи пріоритетним на даний момент. Можна скористатися такими стратегіями:

  • Змінити в налаштуваннях мову гаджетів, всіх можливих облікових записів. Так буде простіше звикнути використовувати на постійній основі англійську мову у повсякденності.
  • Більше читати англійською. В інтернеті можна знайти багато новинних статей, онлайн-журналів. Більше читати на професійні теми. Адже саме англійською публікується більшість корисної інформації. У процесі можна виписувати для запам’ятовування нові мовні обороти, слова.
  • Слухати максимум доступних аудіоматеріалів – пісні, подкасти, аудіокниги. Бажано спочатку віддавати перевагу необхідному акценту – американському, британському тощо.

В1 рівень англійської – міцний фундамент для ефективного застосування мови для кар’єри чи розваги. Розуміння граматики та великий словниковий запас – цього цілком достатньо для того, щоб подорожувати англомовними країнами або навчатися у закордонних ВНЗ.