додому Новини У Тернополі зустріли особливу ікону – Розп’ятого Спаса Ісуса Христа

У Тернополі зустріли особливу ікону – Розп’ятого Спаса Ісуса Христа

2275

У Тернополі сьогодні зустрічали особливу ікону – Розп’ятого Спаса Ісуса Христа.

Сакральний образ має цікаву історію. Його знайшов 1728 року мешканець Зарваниці Стефан Долган у полі. Дорогою з Дарахова до Зарваниці чоловік побачив «чорну шухляду», у якій зберігалось зображення сцени розп’яття Ісуса Христа написане на шовку. Стефан забрав святиню додому.

Через якийсь час стали траплятися дива. Чутки швидко ширилися селом. Іконою зацікавивилася тодішня влада Зарваниці, очільник дуже хотів мати її у своїй колекції, але ікону передали до церкви.

Сьогодні, 1 квітня, копія чудотворної ікони Розп’яття Спасителя із Зарваниці, повернулася в Україну. Після того, як Святіший Отець Франциск, Папа Римський, у Ватикані в базиліці Святого Петра поблагословив ікону і тим самим відновив її почитання, вона прибула до Архикатедрального собору УГКЦ Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя.

Ікона перебуватиме в Архикатедральному соборі до 6 квітня, а вже 7 квітня, у день Благовіщення Пресвятої Богородиці, вона повернеться у собор Зарваницької Божої Матері с. Зарваниця, де буде виставлена для постійної молитви усім вірним.

У 1742 році ікона була коронована та визнана чудотворною київським митрополитом та львівським архієпископом Атанасієм Шептицьким.

Майже 200 років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці і була дуже шанованою. Та під час Другої світової війни ікона зникла. Ймовірно, її таємно перевезли до Львова. А недавно за ініціативи Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія (Семенюка) та за жертовної підтримки благодійного фонду Ігоря Гуди «Твори Добро» ікону розп’ятого Спасителя із Зарваниці відновили у вигляді детальної копії.