додому Головні Унікальна лабораторія для жителів Тернопільщини: там можна зробити до 7 тис. різних...

Унікальна лабораторія для жителів Тернопільщини: там можна зробити до 7 тис. різних аналізів

764

На Тернопільщині розпочала свою роботу лабораторія на колесах. Тепер аналізи, які раніше робили лише в обласному центрі контролю хвороб, можна буде зробити в будь-якому населеному пункті області. Таких мобільних лабораторій, які можуть працювати в будь-якій місцевості, в Україні всього лиш дві – в Житомирській та Тернопільській областях. Докладніше – Назарій Голуб.

За словами заступниці генеральної директорки обласного центру контролю хвороб Юлії Кравчук, в лабораторії на колесах можна провести до семи тисяч досліджень.

Досліджувати у цій лабораторії можна як звичайні людські аналізи, так і навколишнього середовища. Це – грунт, вода та навіть продукти харчування, розповідає Юлія Кравчук.

Таких лабораторій, які можуть працювати в будь-якій місцевості, в Україні всього лиш дві – у Житомирі та Тернополі. За словами головної санітарної лікарки області Оксани Чайчук, це гуманітарна допомога від Південної Кореї.

Працювати у лабораторії на колесах будуть лікарі із Тернополя. Лабораторія поділена на два приміщення, у кожному з яких проводитимуть різні дослідження.

Наразі в лабораторії на колесах діє графік, за яким вона буде переміщатися по всій області. Пересувна лабораторія уже відправилася до Заліщицької громади, там працюватиме упродовж трьох днів, а далі її зустрічатиме Кременеччина.