додому Новини Тернопіль посів 7 місце за національним Індексом прозорості місцевих бюджетів

Тернопіль посів 7 місце за національним Індексом прозорості місцевих бюджетів

1567

За національним Індексом прозорості місцевих бюджетів Тернопіль посів 7-ме місце. Її рівень оцінили як високий. Усього ж експерти проаналізували бюджети 37 міст України. 

Індекс прозорості місцевих бюджетів – це комплексне національне дослідження. Його провели понад два десятки експертів громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» За допомогою унікальної інноваційної методології вони обстежили бюджети 37-и міст України. А саме обласні центри та міста обласного підпорядкування. Оцінювали за трьома параметрами: відкритість інформації, прозорість рішень та використання інноваційних практик.

– Відкритості – це можливість побачити інформацію, можливість її отримати на сайті міської ради і обробити для того, щоб створювати якісь власні аналітичні дані. Прозорість – це можливість подавати якусь інформацію від громади. Громаді – брати участь у проектуванні, моделюванні і впровадженні бюджету. Так само здійснювати громадський контроль за бюджетним процесом. І інноваційність – це нові, хороші практики і тенденції, які використовуються в Україні і за кордоном, запозичуються за кордоном і впроваджуються в нас, – розповідає експерт Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети” Михайло Джогола.

Екперти оцінювали бюджетні процеси за кожним із параметрів та виставляли бали. Згідно з результатами, найвищий, інновативний рівень прозорості бюджету отримав Дрогобич, він очолив рейтинг.

– Від 0 до 16 – це непрозорий місцевий бюджет, задовільний рівень бюджетного процесу – це від 17 до 48, високий рівень бюджетної прозорості від 49 до 71 і інноваційний рівень прозорості бюджетного процесу – це 71-100 балі. У вас високий рівень прозорості бюджетного процесу. Ви взяли 49 балів і увійшли в ту третю когорту з високим рівнем, – каже експерт Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети” Віталій Світлик.

Експерти громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» також надали свої рекомендації Тернополю для підвищення прозорості бюджету міста.