додому Новини Понад десяток громадських організацій стежитимуть за порядком на виборчих дільницях області

Понад десяток громадських організацій стежитимуть за порядком на виборчих дільницях області

1176

Складають маршрути від дільниці до дільниці та навчають спостерігачів. Коаліція “За прозорі та чесні вибори” об’єднала 12 громадських організацій, які вже у неділю, 31 березня, будуть слідкувати за порядком на виборчих дільницях області. Закликають також долучитися небайдужих, аби охопити всі п’ять виборчих округів.

Тернопільські активісти вже сформували групи спостерігачів, аби моніторити перебіг волевиявлення у всіх п’яти округах на Тернопільщині.

– Нам вдалося вже сформувати групу короткотермінових спостерігачів, яка пройшла відповідне навчання. Це більше 30-ти осіб. Планується робота в двох форматах. Буде сформовано 5 мобільних груп, кожна буде перекривати один з округів області, оскільки в нас їх 5. Решта спостерігачів – це будуть люди, які будуть спостерігати не за конкретно визначенеми дільницями, а це будуть маршрути, – розповідає координатор коаліції “За прозорі та чесні вибори” Іван Марчук.

Серед тих, хто буде їздити такими маршрутами від дільниці до дільниці — автомайданівці. Громадська організація “Автомайдан” теж приєдналася до коаліції “За прозорі та чесні вибори”

– Ми складаємо маршрути дільниць, які ми плануємо обїхати. Звичайно, цю інформацію ми ніде не озвучуємо, щоб це не виглядало, наче ми попереджаємо членів, керівників і заступників дільничних виборчих комісій, що ми до них приїдемо. Маршрут буде хаотичним. Ми будемо приїжати і на відкриття дільниць безпосередньо, щоб побачити, як дільниці відкриваються, і, звичайно, будемо іздити аж до завершення, закриття дільниць, – каже представник ГО ВО “Автомайдан” Павло Іванечко.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Отримати ID-картку можна у день виборів – 31 березня працюватимуть підрозділи міграційної служби

Крім того, спостерігачі від “Автомайдану” будуть присутні на дільницях, аби спостерігати за підрахунком голосів, а згодом за передачею бюлетенів в ОВК.

Також, аби забезпечити порядок на дільницях, тернопільські активісти ініціювали проект “Залучення молоді до активної участі у президентських та парламентських виборах України 2019 року та запобігання порушень виборчого законодавства в Тернопільській області”. Допомагає їм у цьому Посольство США в Україні.

– Це також залучення молодих виборців, активізація, мобілізація, і також проведення спостереження і моніторингу за порушеннями можливими, виявлення порушень. Як на етапі передвиборчої кампанії, так і в день голосування. Тому що готують і довготермінових і короткотермінових спостерігачів, як я розумію. Тому посольство долучилося до таких важливих подій в політичному, в громадському житті в Україні, – розповів помічник аташе з питань культури Посольства США в Україні Сергій Решетов.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Тернопільські дільниці отримають нову тканину на кабінки для голосування

Також коаліція громадських організацій “За прозорі вибори” закликає небайдужих тернополян приєднатися, аби разом забезпечити порядок на президентських виборах, а вже згодом і на парламентських.