додому Головні Навіть варення робитимуть: сім’я Чаплінських з Тернопільщини вирощує 800 сортів помідор

Навіть варення робитимуть: сім’я Чаплінських з Тернопільщини вирощує 800 сортів помідор

425
800 сортів помідорів – таку кількість видів цього овоча вирощує на своєму городі сім’я Петляр. Подружжя ще з 2008 року торгує насінням овочевих культур на місцевому ринку в Тернополі. Але саме вирощування помідорів привернуло їхню увагу. Кажуть, починали все з кількох десятків видів томату. Тепер ж помідорам приділяють майже увесь свій час щодня від ранку і до вечора. Сім’я Петляр поділилися з нашою знімальною групою власними секретами, які сорти краще вирощувати на своєму городі та куди дівати вже спілий овоч.
Червоні, рожеві, жовті і чорні. Різнобарв’я кольорів, смаків та розміру. Олена та Ігор вже більше десяти років вирощують на своєму городі помідори. Цьогоріч подружжя висадило 800 сортів цього овоча. А все почалось ще з 2008 року. Тоді сім’я вирішила торгувати насінням овочевих культур на тернопільському ринку. Але саме вирощування помідорів привернуло їхню увагу. Починали висаджувати кілька десятків видів томату, але з роками кількість сортів зростала.

Олена Петляр, вирощує сорти помідорів, розповідає: “Чим більше ти захопляєшся чимось, тим більше ти стараєшся щось інше попробувати. В цьому році мене подивував сорт “Джавелін”. Розумієте, що це останні сорти, які названі в честь наших подій. Вони мають кисло-солодкий смак і родять такими гронами і їх настільки багато”.

Кількість переходить в якість. Саме так подружжя пояснює свою любов до вирощування помідорів. Адже з такої 800-сот сортів Олена та Ігор обрали для себе найкращі, їх сім’я висаджує на своєму городі найбільше.

Ігор Чаплінський, вирощує сорти помідорів, ділиться: “Цей велетень сімейний червоний – це з Казахстану сорт. Це найменші плоди, останні. Щоб вирощувати велику кількість є сорти штамбового типу, називають їх ще гномами. Це такі, що ростуть без особливого догляду. Висадити і не потрібен їм кілочок, можуть рости просто на землі”.

Щоб отримати гарний врожай, помідорам подружжя приділяє час щодня. Адже кожен сорт потребує особливого догляду. Спілі овочі господарі не продають. Реалізовують на ринку лише насіння. А ось вдома сім’я готує зі свого урожаю томатний сік, салати та іншу консервацію. Під кожен сорт страви мають свій секретний сорт. До прикладу, для соління беруть помідору-сливу твердішої структури.

Пані Олена ділиться: “Якщо квасити, то помідори дуже смачні оранжеві. Оранжевий помідор має збалансований смак. Він має і цукри і кислоти такі, що смакові властивості тої помідорки, коли ти її достаєш з банки взимку, він дає такий аромат, такий запах і структура така, що ти їси і його хочеться”.

Олена каже, квасить помідори за простим, але давнім маминим рецептом.

Цьогоріч подружжя вперше спробує ще й в’ялити помідори, а також приготувати зі свого урожаю варення. Обіцяють, якщо й це у них вдасться – поділяться рецептом наступного року.