додому Новини “Максимально позитивний контент” і не “транслювати напругу”: як під час карантину працює...

“Максимально позитивний контент” і не “транслювати напругу”: як під час карантину працює місцевий телеканал “TV-4”

2362

Загроза поширення COVID-19 змусили змінити умови роботи і тележурналістів як центральних, так регіональних телеканалів. Усіх, кого дозволяли посадові обов’язки, було переведено на дистанційну роботу з дому. А от знімальні групи та режисери монтажу, які готують сюжети та прямі ефіри, попри всі ризики, як і раніше виходять на роботу, виїжджають на зйомки та готують програми.

Директор тернопільського телеканалу «TV-4» Юлія Винокур наголошує, що зупинити виробничий процес та випуск новин – не можливо та й просто телевізійники на це не мають права, адже глядачі в моменти найбільшої кризи якраз і розраховують на об’єктивну інформацію з перевірених джерел. Тому пристосовуються до нових, непростих, умов, – працювати в масках та медичних рукавичках, начитувати сюжети на телефон з дому, добиратися до студії без доступу до громадського транспорту та проводити прямі ефіри в пустих студіях.

На телеканалі «TV-4» для роботи в умовах карантину довелося скласти спеціальний графік. Одних працівників, посадові обов’язки яких дозволяли так зробити, було переведено на дистанційну роботу з дому: перш за все, менеджерів з реклами, бухгалтерів, а також редакторів, які працюють над наповненням сайту. Та, звісно, телебачення функціонувати повністю дистанційно не може, тож тут довелося максимально все продумати, аби полегшити роботу знімальних груп та інженерів, а також убезпечити своїх працівників.

– Ми щодня подаємо новини, щоправда в скороченому форматі. А також у нас є програми в прямому ефірі: днями героєм був міський голова – ми самі ходили до нього на запис, а також новопризначений голова ОДА, який приходив до нас у студію, – розповідає Юлія Винокур. – Маємо три знімальні бригади, які працюють над цими проектами у режимі 2 робочих дні, потім 4 – вихідних.

Керівниця телеканалу відзначає, що свій контент намагаються робити максимально позитивним, на скільки це можливо за умов карантину й загрози короновірусу. Відтак, відмовилися від криміналу, хоча раніше ці сюжети були чи не найрейтинговішими.

– Людям і так зараз неймовірно складно, тож навіщо нагнітати ситуацію ще більше, намагаємося не транслювати напругу в суспільство, – каже Юлія Миколаївна.

Крім того, з ефіру було знято авторські програми, нині в них немає нагальної потреби, принаймні, щоб наражати працівників на потенційну небезпеку. Ефір заповнюють уже зробленими програмами власного виробництва, які не застаріли й лишаються актуальними на сьогодні.

– Також співпрацюємо з колегами з-за кордону, висвітлюємо ситуацію з Європи та інших країн, адже важливо й цікаво знати, що робиться і там, – розповідає Юлія Миколаївна.

У непрості часи карантину значно поменшало реклами, а відповідно і фінансових надходжень, проте майже всі працівники отримують заробітну платню.

– Виняток кілька наших колег, які живуть у районі, для них проблемно і дістатися до офісу, і працювати дистанційно, тож написали заяви «за свій рахунок». Решті намагаємося виплачувати заробітну платню, адже розуміємо, наскільки нині непросто, а люди – це завжди найголовніше, – переконана пані Юлія. – Аби хоч трохи зекономити, написали відповідні заяви і вже два тижні як відключили опалення. У кабінетах, де проходить робота, поставили обігрівачі – поки вистачає. Я б іще відмовилася б від нічних ефірів – наш канал транслює 24\7 – коштують вони так само, як і денні чи вечірні, проте перегляди зрозуміло, що нижчі. На жаль, поки що технічно це не можливо.

Попри складнощі, колектив зберігає позитивний настрій, за словами пані Юлії, колеги зізнаються, що сидіти вдома – не сила. Бракує живого спілкування та й просто роботи, яку люблять і якою живуть. Тож і сподіваються, що криза мине якнайшвидше.

ДЖЕРЕЛО: Національна спілка журналістів України (НСЖУ)