додому Новини Володимирові Івасюку сьогодні мало б виповнитись 70 років

Володимирові Івасюку сьогодні мало б виповнитись 70 років

1788

Сьогодні, 4 березня, композитору Володимирові Івасюку мало б виповнитись 70 років. Його земне життя тривало лише три десятиріччя. Та за цей короткий час він виконав свою місію, використав талант і потенціал, зробивши українську пісню модною на весь світ.

Феномен Володимира Івасюка у тому, що його пісні до сьогодні звучать, вони популярні, їх знають молоді люди, а сучасні виконавці – переспівують.

Володимир Івасюк – один із основоположників української естрадної музики. Автор ста семи пісень, п’ятдесяти трьох інструментальних творів, музики до кількох вистав. Ще він був професійним медиком і скрипалем, чудово грав на фортепіано, віолончелі та гітарі. Мав він і талант художника, був неординарним живописцем і фотографом.

А загинув молодим за нез’ясованих обставин у Брюховицькому лісі поблизу Львова. Офіційна версія – самогубство. Проте вона досі підлягає сумніву громадськості. Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка була політичним замовленням. Похорон ж Володимира Івасюка перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

Через 30 років після своєї трагічної смерті він отримав посмертно звання Героя України. Володимира Івасюка пам’ятають ті, хто любить українську пісню, а його «Червона рута» і «Водограй» стали музичними брендами нашої країни, на яких виросло не одне покоління артистів і слухачів.

https://youtu.be/t6nXzkzh5x4