додому Новини Соя замість цукру: Тернопільщина завершила посівну

Соя замість цукру: Тернопільщина завершила посівну

917

soaТернопільщина завершила посівну і готується до жнив. Весна для аграріїв була нелегкою. Лише посівна кампанія обійшлась вдвічі дорожче, ніж у минулому році. Озимих засіяли цьогоріч більше, ярих – значно менше. Зменшили посіви цукрового буряку, надали перевагу олійним рослинам. Чому так, розповів журналістам директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації.

Цукрова галузь Тернополільщини занепадає. Цьогоріч однієї з головних культур засіяли майже втричі менше, ніж у попередні роки.

– Зменшились посіви цукрового буряка. Якщо минулого року ми мали 33, 5 тисячі гектарів, то в цьому році всього-навсього 14. Причини дві: перша – перевиробництво цукру. В минулому році – величезні його надлишки і негативні очікування по ринку для аграріїв привели до того, що буряк був визнаний неперспективною культурою на нинішній період часу. Крім того незрозуміла ситуація з цукровими заводами, – розповів директор департаменту агропромислового розвитку Олег Напора.

Із десяти колись діючих заводів цього року запрацювати готові лише два. Велику кількість цукрового буряку переробити такими потужностями неможливо. Аграрії шукають вигідніші культури, з якими не матимуть проблем з переробкою. Перевагу надали олійним. Сої засіяли на третину більше, соняшника більше, ніж удвічі, на 5,5 тисяч більше ріпаку.

– Це культури, які зросли значно, які забезпечують фінансову стабільність нашим аграріям, тому їх радо збільшували, – каже Олег Напора.