
Цьогоріч природа була щедрою на гриби. Через багатий асортимент до кошика тернополян інколи потрапяла не лише їстівні, але й небезпечні. Відтак, з отруєнням до лікарень Тернопільщини звернулося 46 людей, з них 14 дітей, у той час, як минулоріч зареєстрований лише один такий випадок. Цьогоріч через вживання грибів загинуло троє людей.
– Дитина 11 років з Теребовлянського району. І два чоловіки. 44 і 50 років, жителі Бучацького району і міста Тернополя, – розповідає завідувач відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Володимира Сверстюк.
І хоча грибний сезон йде до кінця, його наслідки можуть відчуватися ще цілий рік, стверджують медики. Адже господині підготували чимало консервацій на зиму. І не виключено, що до їхнього складу міг потрапити отруйний продукт.
– Слід пам’ятати: навіть вже не в грибний сезон, а під час вживання консервованої продукції. Якщо після вживання грибів людина почуває себе погано, появляється нудота, рвота, нездужання загальне, – каже Володимира Сверстюк.
Медики нагадують, вживати гриби не можна підліткам, вагітним та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Адже у них організм виділяє недостатньо ферменту для перетравлення грибів і отруїтися можна навіть їстівними.