додому Новини Як часто потрібно змінювати картриджі у проточному фільтрі

Як часто потрібно змінювати картриджі у проточному фільтрі

924

Деякі користувачі вважають, що нічого страшного не відбудеться, якщо зайвий місяць-другий використовувати касети, у яких вийшов ресурс. Але це не так.

Системи для очищення води потребують періодичного обслуговування. Кожна людина здатна змінити модуль самостійно, для цього не потрібно викликати майстра. Необхідно відкрутити колбу, дістати картридж, поставити новий і закрутити колбу назад. Далі важливо зафіксувати дату встановлення нової касети. Так вам буде зручніше визначитись з часом заміни. Далі ви дізнаєтесь, чому це важливо, і коли потрібно купувати нові картриджі.

Чи можна зволікати із заміною модулів

Деякі користувачі вважають, що нічого страшного не відбудеться, якщо зайвий місяць-другий використовувати касети, у яких вийшов ресурс. Але це не так. Від того, наскільки відповідально ви підійдете до цієї справи, напряму залежить якість води і стан здоров’я. Ось чому потрібно змінювати картриджі своєчасно:

  • Чим ближче до моменту закінчення ресурсу, тим гірше затримуються забрудники. Ефективність очищення вже складає не 98–99%, а близько 70–80%.
  • Шкідливі речовини, які фільтр раніше поглинав, можуть знов потрапляти у воду, через що вона на виході стає ще небезпечнішою.
  • Очищення відбувається набагато повільніше.
  • На вугільних модулях з часом з’являється бактеріальна плівка, що знижує їх сорбційні можливості і несе загрозу здоров’ю.
  • Довготривале використання картриджів, які вже не виконують свої задачі, призводить до поломки всієї системи очищення.

Удавана економія в перспективі призводить до ще більших витрат. Тому якщо ви наважились купити проточний фільтр, приготуйтесь періодично витрачати кошти на його обслуговування. Тоді система прослужить вам багато років, і ви будете споживати чисту воду.

Терміни служби картриджів

Кожен змінний модуль має свій ресурс: це кількість води, яку він може очистити. Таку інформацію вказує виробник на упаковці. Але це орієнтовне значення, тому що термін придатності залежить від забрудненості води. Вам потрібно оцінювати роботу фільтра. Якщо вода почала очищуватись повільніше, на чайнику знов з’являється накип, ви відчуваєте неприємний запах і присмак — це сигнал до зміни модулів.

Орієнтовні терміни служби картриджів:

  • модулі механічного очищення (пісок, глина, іржа): близько 3-х місяців;
  • вугільні картриджі (хлор, залізо, органіка, важкі метали): 3–6 місяців;
  • касети з іонообмінною смолою: 2 місяці, якщо вода дуже жорстка, 3–6 місяців при середньому вмісті солей кальцію і магнію;
  • постфільтри і мінералізатори (доочищення і збагачення води): 6–12 місяців.

Картриджі від деяких виробників виготовлені із застосуванням новітніх технологій, тому їх термін придатності збільшений. Наприклад, змінний елемент від польської компанії Aquafilter на основі кокосового вугілля (має маркування KDF) виконує свої функції 6–12 місяців. Нитковий модуль механічної очистки з технологією наносрібла Bacinix використовується біля 8 місяців.