додому Новини Як у 2013 році у Тернополі люди вийшли на віче “Гідності” (архівні...

Як у 2013 році у Тернополі люди вийшли на віче “Гідності” (архівні відео)

1320

Народне віче у Тернополі знову зібрало на Театральній площі тисячі городян. Тернополяни кажуть, прийшли на майдан, щоб заявити про свою позицію.

Олена, прийшла на віче у Тернополі: “Прийшли на віче по зову свого серця. Стоять тут наші діти, наші навіть батьки, сестри, брати в Києві. Ми не можемо поїхати, але ми серцем і душею з ними там. Ми так само хочемо, щоб краще жилося наших дітям, нашим внукам, правнукам”.

Юлія, прийшла на віче у Тернополі: “Ми ходимо кожен день. Наш тато в Києві. Ми вболіваємо всім серцем і розумом за Україну, за краще майбутнє”.

Анатолій, прийшов на віче у Тернополі: “Ми прийшли на віче тому, що неможливо вже терпіти тої влади. Ми не будемо її більше терпіти, от так. І ми будемо весь час приходити на віче, на майдани, на Київ і так далі. До ООН дойдемо, а його терпіти більше не будемо. Прошу”.

Як і в Києві, у Тернополі народне віче отримало назву віче «Гідності».

Сергій Надал, міський голова Тернополя: “«Єврореволюція» стає революцією гідності. Сьогодні українці вже хочуть не просто гідного життя, гідних заробітків. Вони хочуть гідного відношення і ставлення до себе влади в кабінетах, на вулицях. Вони хочуть почувати себе вільною нацією, яка хоче жити в багатій державі, щоб Україна перестала бути країною третього світу. Щоб українці жили і працювали тут, а не прагнули втекти звідси в іншу державу, бо там краща робота чи краще життя”.

У суботу, 14 грудня, на майдані Тернополя вирішили: запросити на виступ перед людьми керівників облдержадміністрації, прокуратури, міліції та суду, розповідає Олександр Башта. Ці люди, за його словами, отримали спеціальні повістки.

Олександр Башта, тернополянин: “За ці 20 днів жоден представник влади області не вийшов до народу, не звернувся, не пояснив позицію, тому народним віче було прийняте рішення викликати їх у якості відповідачів перед громадою. Приїхали і намагалися вручити всім представникам. Чотири повістки було виписано: голові адміністрації, прокурору, міліціонеру головному адміністративному судді. І от сьогодні я особисто їх тут всіх чекаю”.

«Запрошення до дорослої розмови» – таке звернення запропонували тернополянам сьогодні підтримати на народному віче. У документі громадські активісти аналізують економічну ситуацію в країні, а текст запрошення розповсюдять через соціальні мережі, громадські організації, ЗМІ серед українців південних та східних регіонів.

Леонід Бицюра, голова комісії з питань законності Тернопільської облради: “Ми говоримо про речі, які вони самі бачать. Ми говоримо про заробітну плату, ми говоримо про робочі місця, ми говоримо про економіку та промисловість. Це ті питання, з якими і вони стикаються. Ми говоримо про рівень бідності, говоримо про ціни. Це ті речі, які не мають політичного забарвлення. Ми даємо їм реальні аргументи та факти, щоб вони зрозуміли, що збереження цього стану речей загрожує не просто Західній Україні, не просто євроінтеграції. Воно загрожує зруйнуванням нашої держави”.

Олександр Смик каже, тернополяни продовжують виходити на мітинги і цим засвідчують: вимоги майдану залишаються незмінними.

Олександр Смик, координатор «Євромайдану» в Тернополі: “Це відставка уряду, це євро інтеграційні процеси, які повинні продовжуватися, і це дострокові вибори, які мають відбутися в Україні. А друге, це підтримати усіх тих Тернополя, які поїхали, і не тільки Тернополя, а й усіх українців, які тримають «Євромайдан». Ми розуміємо, що влада не зможе ніякі репресивні дії розпочать, поки там буде стояти 20-30 тисяч українців”.

Степан Барна, депутат Тернопільської облради, повернутися з київського «Євромайдану»: “Майдан у Києві – це головний майдан сьогодні України. Він настправді показує, які є настрої українців. Але є багато людей, які в силу певних обставин, перебувають сьогодні в областях. Тож наше завдання скоординувати, направити представників «Євромайдану» з Києва в області для того, щоб вони закликали громадян і патріотів підтримати «Євромайдан» у Києві. Бо тоді, коли найменше є людей, то і найбільше робляться спроби провокацій, спроби взяти штурмом «Євромайдан».

Люди продовжують виходити, бо недосягнута перемога, каже член комітету національного спротиву в Тернополі Марія Чашка. Вона зазначає: подальший план дій залежить від влади.

Марія Чашка, член комітету національного спротиву в Тернополі: “Невиконані вимоги віче, які приймалися на початку цих подій. Хоча певні поступки влада, начебто, зробила, але це зовсім не те, чого очікують люди. Тому майдан збирається, віче триває. А подальші дії? Звичайно, ми будемо стояти далі, до перемоги, будемо ставити свої вимоги. Ми проводимо мирні акції і сподіваємося, що влада почує ці мирні акції”.

План дій буде складатися залежно від того, які рішення буде приймати влада в державі.