додому Новини Як підготувати себе до відпустки і забути про роботу? Правила ідеального відпочинку

Як підготувати себе до відпустки і забути про роботу? Правила ідеального відпочинку

2185

Літо – сезон довгоочікуваних відпусток. Але інколи відпочинок псує стрес, який людина сама собі створює. Ми зібрали кілька порад, як правильно підготуватися до відпустки, щоб отримати максимум користі, відновити сили і добре відпочити.

 Завчасно готуйтеся до подорожі

Якщо ви запланували подорож, ретельно організовуйте кожну складову вашого відпочинку: транспорт, місце проживання, одяг, розваги та бюджет. Це дозволить вам зекономити час, гроші та позбавить від зайвих переживань.

Не бійтеся лишати деякі робочі справи незавершеними

Багато людей переживають сильний стрес, намагаючись в останній день перед відпусткою закінчити усі робочі справи. Наслідком такої напруги може стати перевтома. Тому під час відпустки ви будете довго відновлювати свої сили та не зможете повністю насолодитися відпочинком. Краще розставити пріоритети у завданнях, які потрібно виконати до відпустки, а нетермінову роботу відкласти до повернення.

Повідомте колег, що йдете у відпустку

Люди з вашого робочого оточення не турбуватимуть вас без нагального приводу, якщо ви попередите їх про свої плани. Але простежте й за тим, щоб самому не перевіряти сповіщення тричі на годину. Чим частіше ви з’являєтеся онлайн, тим більше провокуєте звертатися до вас із робочих питань.

Потурбуйтесь про непередбачувані ситуації

Якщо ви – єдиний фахівець в компанії в своєму напрямку, не можна просто зникнути на тиждень. Вдумливий керівник навряд чи стане вас відволікати через дрібні питання. Однак, в разі форс-мажору або непередбачуваної ситуації, йому може знадобитися ваша допомога.

Тому домовтеся з начальством про те, як з вами можна буде зв’язатися. Можливо, ви зможете виходити на зв’язок в конкретний час, відповідати в скайпі або поштою, якщо буде необхідність.

Ретельно продумайте основний та другорядний плани свого відпочинку

Відміна чи перенесення рейсу, раптова зміна погодніх умов, спонтанна дорога покупка. Все це може порушити ваші плани на відпустку. Тому завжди продумуйте запасні варіанти комфортного та цікавого відпочинку. 

Обмежте свій час у соцмережах

Не треба вимикати та ховати телефон подалі. Просто зважайте на те, що нескінченні сповіщення створюють відчуття незадоволення та стресу. Виділіть приблизно годину на день для важливих телефонних розмов та відповідей на повідомлення. А решту відпочинку сплануйте так, щоб ніхто не міг вас потурбувати.

Насолоджуйтесь відпочинком

Неважливо: полетіли ви в теплі країни, пішли в похід в ліс, поїхали на дачу, просто відсипаєтеся вдома – насолодіться цим моментом сповна. Не думайте про роботу. Пам’ятайте, що вже подбали про все це перед відходом, тому вам немає чого боятися і переживати.

Адже, щоб продуктивно працювати, потрібно робити паузи, які допоможуть повернутися до роботи з новими силами.