додому Новини Як виконати розрахунок вентиляції для комфортного мікроклімату у приміщенні

Як виконати розрахунок вентиляції для комфортного мікроклімату у приміщенні

1687

Вентиляція в будинку – це єдиний спосіб підтримувати у приміщеннях сприятливий мікроклімат. Вона служить для припливу свіжого повітря та вихлопу відпрацьованих газів із будівлі. Крім того, система запобігає появі конденсату, вогкості, осередків цвілі, застійного запаху та задухи в кімнатах. Щоб встановити найбільш оптимальну систему вентиляції у квартирі, офісі чи будинку, необхідно зробити розрахунок системи вентиляції.

Черговість дій при підборі вентиляції

Підбір і розрахунок вентиляції робиться разом з проєктуванням будівлі і включає наступні етапи:

  1. Визначення типу системи. Найбільш популярна припливно-витяжна: вона повністю контролює приплив та вихлоп повітря з приміщення. Можна також окремо встановити припливну (або витяжну) систему. Вони будуть відповідати або за хорошу притоку (при справній витяжці), або за відведення газу з кімнат (якщо притока вже налагоджена).
  2. Аналіз викидів. Сюди входить тепловіддача електроустаткування чи, наприклад, шкідливі домішки, випаровування, викиди від верстатів тощо.
  3. Розрахунок потужності вентиляції за обсягом приміщень, їх призначенням, кількістю людей;
  4. Розрахунок повітроводів з урахуванням обсягу повітря та його швидкості у квартирі;
  5. Добір додаткового устаткування, зокрема. професійних фільтрів, рекуператорів, осушувачів/зволожувачів, кондиціонерів, гідравлічних насосів тощо;
  6. Розрахунок монтажу вентиляції проводиться в кліматичній компанії, де ви замовляєте послугу встановлення обладнання. Якщо ви монтуєте систему самі, то вартість залежатиме від ціни обладнання, кріпильних елементів та розхідників у магазині.
Розрахунок припливної та витяжної вентиляції

Проектування починається з розрахунку потужності вентиляції з «прокачування», що вимірюється в куб.м/год. Для отримання правильного результату розрахунки робляться 2 рази: за кратністю повітрообміну та за кількістю людей у квартирі, будинку чи офісі. Після цього потрібно вибрати більше з цих значень.

  1. Розрахунки потужності вентиляції за кратністю:

Щоб розрахувати припливну та витяжну вентиляції для приміщення, застосовуємо таку формулу: L = n * S * H, де:

  • L — потрібна продуктивність припливної вентиляції (куб.м. за годину)
  • n — кратність повітрообміну. Цей показник нормується: для житлових кімнат можна взяти за 1; для кухні та ванної – 5-7; для офісів – 2-3; для виробництв – до 10.
  • S — площа приміщення (м2);
  • H — висота стелі (м);

Наприклад, для вітальні 4х5 метра з висотою стелі 3 метри розрахунок буде таким:

  1. Площа кімнати – 4х5 = 20 кв.м
  2. Кратність – 1
  3. L = 1 х 20 х 3 = 60 куб. в годину
  1. За кількістю людей

Кожна людина у квартирі чи будинку має бути забезпечена 20-60 куб.м, залежно від віку та активності. Так, для дитини (або тимчасового відвідувача) показник становить 20 м3. в годину. Для дорослого – 30-40 куб.м. в годину. Для людини, зайнятої важкою роботою чи спортом – 60 куб.м. в годину.

Як приклад, візьмемо нашу вітальню, в якій двоє дорослих та дитина. Один із батьків біжить на біговій доріжці. Розрахунки будуть такі:

20+30+60=110 куб.м. в годину

У прикладі з вітальнею більший показник дав розрахунок за кількістю людей, і саме його ми беремо за основу при виборі оптимальної вентиляційної системи.

Розрахунок припливно-витяжної системи

Розрахунок припливно-витяжної вентиляції не відрізняється від вищенаведених розрахунків. Якщо ви хочете купити систему не вдаючись до розрахунків, можна вибрати усереднену потужність обладнання за типом та призначенням будівлі:

  • Для квартир вибирають системи продуктивністю від 100 до 500 м3/год;
  • Для котеджу чи приватного будинку – від 1000 до 2000 куб.м/год;
  • Для офісів, ТЦ та виробництв – від 1000 до 10000 куб.м/год.
Приклад розрахунку повітроводів

Приклад розрахунку – Alterair.ua

Для того, щоб система справлялася з необхідними обсягами повітря в будинку, важливо грамотно розрахувати діаметр повітроводів вентиляції. Для цього застосовують 2 нескладні формули:

  1. F = L/3600 x V, де F – площа труби (кв.м). L – витрата повітря в приміщенні за годину; V – швидкість повітряних мас;
  2. R = √ (F/π) (R – радіус труби; π ≈ 3,14).

Наприклад, повернемося до вітальні. Об’єм кімнати 60 куб. м. із витратою повітря 110 куб.м. в годину. Швидкість руху повітря візьмемо 0,3 метри за секунду, що нормально для вітальні.

F = 110/3600 х 0,3 ≈ 0.009 кв.м

R = √(0,009/3.14) ≈ 0,05 м або 50 мм. Радіус – це 0,5 діаметра, а значить мінімальний діаметр труб дорівнює 100 мм.

Фахівці радять додавати до результату 10-20%, т.к. при недостатньому повітрообміні розширити готові труби не вдасться. Отже, для вітальні з витратою повітря 110 куб. на годину потрібні повітроводи діаметром від 110 мм і більше.

Розрахунок потужності калориферу

Калорифер — це пристрій, який підігріває повітря, що припливає, тим самим знижуючи навантаження на опалення в квартирі або будинку. Для розрахунку калорифера необхідно використовувати 2 формули. Підставивши дані, ви отримаєте потужність калорифера (Вт).

  1. G = L х P, де: G – маса витрачаємого повітря (кг/год); L – повітрообіг (куб.м); P – щільність повітря за середньої температури.
  2. Q = G х З х (t кін – t поч), де: Q – кількість тепла (Вт); С – питома теплоємність повітря за середньої температури; (t кін – t поч) – різниця температур на вході та виході з калорифера.