додому Новини Чому дорожчають харчі та що очікувати далі?

Чому дорожчають харчі та що очікувати далі?

982

 

Повномасштабна війна залишила відбиток на всьому. Особливо на економіці нашої держави. 2022 рік став рекордним по зростанню цін на продукти харчування. На тлі бойових дій інфляція була рекордною по цифрах. За словами експертів, наприкінці року українці витрачали на продукти більше половини своїх доходів. У Державній службі статистики порахували: від березня 2022 року і до березня 2023 продукти у середньому збільшились у ціні на 26 і 8%. 

Стрімко дорожчати продукти в Україні почалося у лютому 2022 року. Очевидно, що ціни стрімко зростають внаслідок повномасштабної війни. Яка, як ми усі знаємо, спричинила безліч негативних чинників, зокрема: загальне падіння економіки, подорожчання паливно-мастильних матеріалів, а також проблеми з логістикою. В Державній службі статистики порахували: від березня 2022 року і до березня 2023 продукти у середньому збільшились у ціні на 26 і 8%.

Найбільше подорожчали яйця, фрукти та овочі. За даними Держстату ціни на яйця в Україні за рік зросли ледь не вдвічі – майже на 80%. Найстрімкіше подорожчання відбулось ще восени 2022 року. Через війну, за оцінками Союзу птахівників, промислове виробництво яєць торік зменшилося приблизно на 20%, адже частина виробництв опинилися на окупованих територіях. Також у топі продуктів, що найбільше зросли у ціні – фрукти та овочі. Вартість обох позицій піднялась, в середньому, на 40%. Риба подорожчала на 37%, м’ясо та макарони – на 20%, хліб – на 17%. Олія подорожчала на 19,7%. Сир – на 18%.

Шокували нас, українців ціни й на звично недорогі овочі: морква та цибуля. Приміром, вартість кілограму звичайної ріпчастої цибулі нині перевищує 50 грн. Утім, вже скоро ціни на овочі можуть зменшитись. За словами Міністра аграрної політики Миколи Сольського, це має статись у другій половині травня. Коли і Україна, і країни Європи, що експортують харчі в Україну, зберуть врожай та доставлять його на ринки та у супермаркети.

Також до кінця весни, на думку Першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, може незначно подешевшати і м’ясо. Оскільки м’ясо не дорожчало так стрімко, як, до прикладу, яйця, то і різкого падіння ціни очікувати не варто. Однак, на 5–7% до кінця травня ціни мають просісти, повідомив Тарас Висоцький. Далі вартість м’ясних продуктів залежатиме від ситуації із зерновими, новим урожаєм та кормами. За словами заступника Міністра, якщо ситуація складеться позитивно, то й ціни на м’ясні продукти будуть стабільні.

У Мінекономіки вважають, що поточну динаміку споживчих цін визначали здебільшого всі ті основні фактори, які були їй притаманні і за останні місяці 2022 року. Насамперед, це динаміка стриманого попиту та наслідки регулярних атак ворога на критичну інфраструктуру. Зокрема, і те, наскільки швидко енергетики, бізнес та населення швидко відновлюються внаслідок обстрілів росіян.