додому Новини Чи можна за допомогою Chat GPT в Україні створювати контент для сайтів...

Чи можна за допомогою Chat GPT в Україні створювати контент для сайтів та займатися SEO-просуванням?

997

Нещодавно ChatGPT став офіційно доступний в Україні, що справило справжній фурор у мережі. У перспективі це революційна технологія, але на даний момент багато хто просто тестує штучний інтелект і аналізує його роботу. Чи спроможний він сьогодні вирішувати маркетингові завдання та виконувати процеси, пов’язані з розкруткою сайтів? Спеціалісти відділу SEO-просування хостинг-провайдера Cityhost.ua провели дослідження можливостей чат бота, щоб зрозуміти, чи можна його використовувати як помічника.

Для чого можна використовувати ChatGPT, а для чого він не підходить

Зареєструвавшись на сайті, користувач отримає коротку інформацію про сам чат та особливості взаємодії з ним. Виділимо головне, що хотіли сказати розробники:

  1. Безкоштовний доступ потрібен для відкритого зворотнього зв’язку та підвищення рівня безпеки продукту.
  2. Можливе генерування неправильної інформації та некоректних інструкцій.
  3. Чатбот не може генерувати чутливий контент. Йдеться про дорослі теми, ворожнечу, жорстокість, дискримінацію. Подібні запити відхилятимуться ботом.
  4. До бази даних внесено інформацію до 2021 року, тому сучасні події невідомі штучному інтелекту.

У користувачів є можливість виправлення штучного інтелекту, проте нейромережа не вірить усьому поспіль — якщо співрозмовник повідомить нові дані, ШІ скаже «дякую», прийме до відома, але для включення інформації в базу буде проведена детальна перевірка.

Багато користувачів стверджують, що в деяких випадках бот може перекручувати факти або вигадувати їх. Однак ChatGPT є мовною моделлю, яка призначена в першу чергу для формування текстів, схожих на ті, які пишуть люди. І це завдання він виконує належним чином. Робот аналізує дані з бази й реагує на запит, що цікавить користувача.

Однак не варто применшувати здібності штучного інтелекту — якщо збрехати йому про якийсь загальновідомий факт, робот зрозуміє, що його дурять.

Відкрите тестування є максимально корисним для ChatGPT, адже саме завдяки йому відбувається розширення бази даних. Але чи зможе ШІ завжди відрізняти, де правда, а де брехня?

Створення контенту та SEO-завдання для ChatGPT: тестування чатбота

Фахівці, задіяні в різних діджитал-сферах відразу задумалися — а чи може бот допомогти в їхній роботі? Ми доручили штучному інтелекту різні завдання та з’ясували, наскільки добре він може їх виконати.

Написання статей

ШІ, здатні писати тексти, існують вже давно, але вони працюють набагато гірше за ChatGPT. Не дивно, чому в деяких контент-мейкерів виникла спокуса використовувати бот для написання унікальних статей. Ми скористалися чат-ботом для створення декількох текстів на різні теми.

  • Велика структурована стаття, присвячена базам даних. Ми ставили питання чат-боту, отримували на нього відповідь та використовували її у статті. Вдалося отримати достовірний, але сухий та не дуже цікавий для читача текст (втім, варто врахувати, що він стосувався технічної тематики).
  • Матеріал, присвячений безкоштовним сервісам SEO-аналітики в Україні. Робот непогано виконав цю роботу, проте додав до списку 2 платні сервіси. Але варто зазначити, що раніше у цих сервісах було передбачено безкоштовні тарифи.
  • Статті про боротьбу з перфекціонізмом та вибір телефону для дівчини. Ці тексти вийшли гідного рівня — поради були по-справжньому корисними.

Формування списку ключів для тексту

ChatGPT допоміг зі збором високочастотних ключів для статей, присвячених лінкбілдингу та хостингу. Уважно все перевіривши, ми виявили, що близько 50% ключів мали низьку та середню частотність. Однак можна говорити про частково готове для використання семантичне ядро, яке можна взяти за основу і доповнити самостійно.

Написання плану статті

Ми доручили ChatGPT зайнятися розробкою структур для статей на кілька тем. Із цим випробуванням ШІ впорався непогано. З планів, які в результаті видав бот, дійсно можна взяти багато пунктів.

Теми для конкретного ключа

Далі ми дали ChatGPT більш складне завдання. Воно полягало у створенні тем для статей українською мовою про оренду серверів. Обов’язковий пункт — наявність у назві високочастотного запиту. Подумавши, бот видав доволі цікаві теми й добре впорався із завданням.

Таким чином, бот приємно здивував і довів, що цілком реально використовувати ChatGPT для написання статей та автоматизувати частину процесів. За ним потрібна постійно перевіряти правдивість інформації, але як джерело для генерації ідей це справді робочий варіант.

Чи можливі штрафні санкції від Google за контент, що генерується?

SEO-фахівцям вже давно відомо про негативну реакцію від Google на тексти, які були згенеровані. В результаті вони песимізуються у видачі. Кмандою Open AI було розроблено спеціальний класифікатор тексту, головне завдання якого — аналіз та розпізнавання того, що створила нейромережа. Після проведення тестів вдалося дійти таких висновків: ця система посередньо справляється з розпізнаванням тексту нейромережі.

  1. Нашу статтю, присвячену базам даних, яка збиралася з різних відповідей бота та була відредагована, класифікатор не зміг розпізнати і не зрозумів, ким саме створювався текст.
  2. Щодо коротких нотаток про боротьбу з перфекціонізмом та вибором телефону для дівчини (їх ми не редагували) — класифікатор був майже впевнений в тому, що вони згенеровані.
  3. Після аналізу статті, написаної людиною, система видала результат «маловірогідно, що її згенеровано».

Таким чином, якщо ви й створюватимете тексти, використовуючи ChatGPT, вони повинні піддаватися ретельній перевірці та редагуванню.

Чи корисний ChatGPT для digital-маркетингу та SEO?

Оскільки бот поки що знаходиться в бета-тесті, ще рано говорити про доцільність його використання для роботи. На даний момент ChatGPT — непоганий помічник, який здатний надихнути, підкинути кілька цікавих ідей та виконати прості рутинні завдання. Однак зараз це точно не повноцінний працівник, адже за ним потрібно все перевіряти та багато коригувати.

Спостерігатимемо, що станеться з ChatGPT надалі та до чого приведе ця революційна технологія.