додому Новини У Тернополі відзначили 30-річчя легендарного товариства “Вертеп”

У Тернополі відзначили 30-річчя легендарного товариства “Вертеп”

2107

Вони випередити свій час. Юнаки і дівчата у кінці вісімдесятих кинули виклик радянській системі. “Ми родом з Вертепу.” У Тернополі відзначили 30-річчя легендарного культурно-просвітницького товариства. З цієї нагоди в Українському домі “Перемога” відбулося урочисте спецпогашення марки, виставка виробів народних умільців та світлин вертепівців, а також святковий концерт. А ще – теплі зустрічі і щемливі спогади. 

Вийти у місто з вертепом – те, що тепер стало звичним і невід’ємним атрибутом різдвяних свят, ще 30 років тому було під суворою забороною. Та група однодумців – молодих хлопців та дівчат вирішили об’єднатися і зробити різдвяний вертеп публічним.

– Це не було як то кажуть новина, щоб вертеп як такий робити, оскільки вертепи робилися підпільно, але щоб зробити його в місті і ще публічно, тут виникли проблеми. Проблема в тому, що наші партійні органи не визнавали самого вертепу різдвяного, оскільки асоціювали його з релігією, з приниженням інших націй, – пригадує засновник та голова культурно-просвітницького товариства “Вертеп” Василь Когут.

Наполегливість та завзяття молодих хлопців та дівчат дало свій результат. Марія Крупа пригадує той день, коли вертепівці, серед яких були і її син та дочка, вперше вийшли на сцену. Це було 2 січня 1989 року.

– Сльози щастя текли по обличчі ну і ми всі були дуже щасливі. Що ж, молодість – це краса, молодість – це здоров’я, молодість – це революція. Революції не обов’язково на граніті, не обов’язково з мечами і стрілами, але це в свідомості, це в культурі. Дуже великий культурологічний подвиг зробило наше товариство “Вертеп”. А у нашій хаті вони справляли Андрія, робили репетиції вертепу і я була причетна до цього всього як мама, – розказує мама вертепівців Марія Крупа.

В Українському домі “Перемога” зібралися ті, кого 30 років тому об’єднала спільна ідея. Відсвяткувати ювілей культурно-просвітницького товариства “Вертеп” його учасники приїхали з усіх куточків України і з-за кордону.

Тридцять подружніх пар познайомив Вертеп. Серед вертепівців зараз – держслужбовці, викладачі, науковці, працівники культури, люди, яким ніколи не була байдужою доля їх країни та міста.

З нагоди 30-річчя “Вертепу” відбулося спецпогашення марки, кращих вертепівців нагородили цінними призами та грамотами, також організували виставку виробів народних умільців та сімейних фото-колажів членів товариства.