додому Новини У с. Дунаїв Кременецького р-ну віряни не можуть поділити храму

У с. Дунаїв Кременецького р-ну віряни не можуть поділити храму

1983

Церковне питання. У селі Дунаїв Кременецького району не обійшлося без сутичок. Там частина парафіян підтримують перехід до Помісної церкви, інші ж залишаються прихильниками Московського патріархату. Сварки. Взаємні звинувачення. Записки з погрозами і навіть шарпанина. Уже наприкінці тижня громада Дунаєва має отримати документи про офіційний перехід до Помісної церкви України. Як потім відбуватимуться відправи і чи помиряться два священики в одному храмі і віряни – поки невідомо. Чому переходи з одного патріархату в інших створює такі релігійні протистояння?

Створення єдиної помісної православної церкви в Україні після отримання томосу про автокефалію не ставить крапку в церковних суперечках. Відтак переходи храмів з одного патріархату в інший проходять за різними сценаріями. І далеко не завжди мирним, особливо, якщо думки парафіян діляться приблизно порівну. Така ситуація виникла у селі Дунаїв Кременецького району. Сварки, шарпанини та взаємні звинувачення, як наслідок цього. Релігієзнавець Олександр Саган, який побував у Кременці та Шумську, розповідає, що на сьогодні люди ще перебувають під впливом міфів, які, на жаль, працюють проти нас. Дуже часто канони Церкви перекручуються збоку Московського патріархату.

 

Відтак 320 парафій Московського патріархату вже перейшли до Православної Церкви України. Таку цифру озвучив Президент під час подячного молебню на Франківщині, де він перебував із робочою поїздкою. На подвір’ї Манявського монастиря молитися за мир та єдність України зібралися кілька тисяч вірян, священників та військових капеланів.