додому Новини У листопаді українці на 15% більше придбали електроніки та побутової техніки

У листопаді українці на 15% більше придбали електроніки та побутової техніки

1358

Готівка чи карточка? Який вид оплати популярніший зараз для українців, розповіли банкіри. У листопаді українці на 15% більше, ніж у жовтні, сплачували картками у мережі торгових терміналів за покупку електроніки та побутової техніки.

Відчутне зростання покупок техніки майже до 4 млрд грн зумовлено традиційним періодом розпродажів “чорної пʼятниці”. Найбільш популярними товарами місяця стали павербанки та інша техніка для автономного енергозабезпечення. Також у листопаді українці більше витрачали на пальне – оплати картками на АЗС у порівнянні з жовтнем зросли на майже на 8%, менше на 10% витрачали з карток на їжу, менше 4% на ліки, на 12% – на кафе та ресторани.

В умовах перебоїв з постачанням електрики набирає популярності послуга зняття готівки на касі. За листопад через торгові термінали одного із банків українці отримали готівки на касах торгових точок на 43% більше у порівнянні з жовтнем на суму понад 2 млрд грн. За останній місяць цією послугою скористалися майже 1,5 мільйона українців, середня сума отриманої готівки касах трохи перебільшує 1,5 тис грн. Загалом через аварійні перебої з електрикою обсяги оплат покупок картками у листопаді були меншими, ніж у жовтні на 5%