додому Новини Учасники кінофоруму “Кінохвиля” пройшли червоною доріжкою

Учасники кінофоруму “Кінохвиля” пройшли червоною доріжкою

1609

У Тернополі триває “Кінохвиля”. Її учасники, а їх усього понад сотня, учора пройшли червоною доріжкою. У кулуарах говорили про розвиток кіноіндустрії не лише в Україні, а й у нашому місті.

Червона доріжка – незмінний атрибут багатьох кінофестивалів. У Тернополі нею проходять знакові для українського кіно люди – учасники кінофоруму “Кінохвиля”. Ось нею прямує актор Василь Середенко, що знявся у історичному фентезі “Чорний козак”.

– Дуже багато участі прийняли культурологи, історики, реконструктори і формат досить цікавий з точки висвітлення позиції, яку як правило, професійне кінро не розглядує. Воно розглядує динаміку, екшн, но там малов кладено культурології. Ми ставили за мету передати нашим дітям знання, які лишились від бабусь і дідусів: як кататися на санках, як стояли хати, що таке піч, – розповідає актор фільму “Чорний козак” Василь Середенко.

Костянтин Лінартович – український актор театру та кіно, режисер дубляжу – приїхав на “Кінохвилю” вже вдруге.

– Привіз я спілкування. Тому що я проводжу майстер-класи з дітьми і не тільки з дітьми по дубляжу, щоб вони розуміли, що це таке. Я отримую колосальне задоволення я бачу, що вони теж. Це найголовніше, – каже український актор театру та кіно, режисер дубляжу Костянтин Лінартович.

До проведення кінофоруму Держкіно цьогоріч долучилось як партнер – допомагало фінансово та організаційно.

– Нам важливо, щоб люди знали про українське кіно, знали тих, хто його створює, мали можливість особисто з ними поспілкуватись, і цей майданчик дає таку можливість. Крім того, тут збирається багато представників кіноіндустрії, відбувається велика кількість форумів, дикусійні панелі. Це стає важливою індустріальною подією, – розказує голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Аби українське кіно розвивалось, передусім потрібно, щоб воно посіло належне місце в Україні, вважає Пилип Іллєнко. Наступний крок – його поширення і на інші ринки. Тривалий час кіновиробництво тут занепадало. Тож аби воно відродилось, з’являлись нові фільми, аудиторія, кінозірки та фахівці – потрібен час. Запевняє, велику надію у цьому процесі покладають на регіони, зокрема, серйозний потенціал вбачають у Тернополі.

– Потенціал завжди залежить від бажання. Якщо є бажання, а таке бажання я бачу,в тому числі і у місцевої влади, для цього є всі можливості. Далі це буде залежати від інтенсивності роботи. Я впевнений, що тут є що знімати, є з ким знімати, є про що знімати. І ми будемо співпрацювати обов’язково, – каже Пилип Іллєнко.

– У вас, у тернополян, і у пана Леоніда Бицюри, який це очолює, це виходить. Це виходить, я взагалі у Фейсбуці колись написав, це було щиро, що Тернопіль може просто стати Меккою культури. Тому що тут є відгук, є бажання, і я кажу, от я зараз зустрічаюсь з дітьми, які націлені теж на це, – додає Костянтин Лінартович.

Усього “Кінохвиля” у Тернополі зібрала понад сотню відомих гостей. Це не лише перегляди фільмів, а й кастинги, майстер-класи, кіномайстерні, презентації стрічок. А найголовніше – спілкування між людьми, які кіно вигадують, створюють, поширюють та дивляться.

– Вчергове переконуємся, що формат ми вдалий вибрали. Що, власне, форуму не вистачало в Україні. Форуму, де знайомляться між собою режисери, продюсери, актори, продюсерські центри. Знакова подія для нас, що в рамках кінофоруму буде відбуватися підбиття підсумків 2018 кінематографічного року не тільки в Тернополі, а й у всій Україні. Саме тому вони тут наші гості, і відкриття 2019 нового кінематографічного року в Україні, – підбиває підсумок голова Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра.