додому Новини Тернополяни перемогли у всеукраїнському конкурсі архітектури та урбаністики

Тернополяни перемогли у всеукраїнському конкурсі архітектури та урбаністики

1957

Тернополяни перемогли у всеукраїнському конкурсі архітектури та урбаністики. Вони отримали гран-прі, а також перемогу у одній із номінацій із проектом реконструкції пляжу “Циганка”. Його втілили три роки тому. Чи змінили б його зараз та над чим працюють – про це мова піде далі.

Вже зараз, через три роки після реконструкції “Циганки” Леся та Ярослав кажуть: жодного разу не пошкодували про те, як тут усе зробили. Вони – учасники громадської ініціативи URBAN.te. Цього року саме їх проект із реконструкції цього простору здобув престижну нагороду. Міжнародне журі визнало його найкращим в Україні та відзначило Гран-прі конкурсу архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards.

– Там було 15 номінацій і понад 400 робіт. Ми здобли перше місце в одній із номінацій, але премія Гран-прі, яку ми також здобули, це, якби, визнання над всіма цими номінаціями. Тобто найкраща робота, можна так сказати, – розповідає учасниця громадської ініціативи URBAN.te Леся Чернець.

Про те, що виграли, урбаністи дізнались із соцмереж. Кажуть, емоції переповнювали.

Критерії конкурсу Ukrainian Urban Awards формували на принципах Лейпцизької хартії «Міста Європи на шляху сталого розвитку». Вони стосуються уваги до пішоходів і велосипедистів, різноманітності та багатофункціональності архітектури, енергоефективності та поваги до наявного контексту міст.

Громадська ініціатива URBAN.te і КП «Місто» отримали головну нагороду конкурсу за реконструкцію набережної, реалізовану у 2016 році. Проект передбачав перетворення занедбаної набережної Тернопільського ставу на простір для проведення дозвілля. Основною функцією території залишився громадський пляж, а щодо додаткових атракцій тут активно радилися з жителями. У результаті «Циганка» отримала також амфітеатр, пристань для човнів, оглядові майданчики, фотозони, скейт-парк, пішохідний фонтан, дитячий та волейбольний майданчики.

Проект також отримав головну нагороду в номінації «Ландшафтна архітектура та планування».

– Можна рахувати, що це заряд енергії, тобто вже є надія і сили до роботи над іншими проектами, – каже учасник громадської ініціативи URBAN.te Ярослав Брінь.

– Ми готуємось до конкурсу стосовно парку, який оголосила Тернопільська міська рада. Також ми написали петицію відносно обрізки дерев, омолодження так званого, це коли основну масу крони зрізають повністю. Хочемо трошки покращити цю ситуацію в місті. І також з іншии однодумцями боремось за Трав’яний пляж – проти його забудови, – додає учасниця громадської ініціативи URBAN.te Леся Чернець.

Стежити за ініціативами та діяльністю громадської ініціативи URBAN.te можна на їх сторінці у Фейсбуці.