додому Новини Сиропусний тиждень – час приготування до Великого посту

Сиропусний тиждень – час приготування до Великого посту

2827

В українців триває Сиропусний тиждень. У західній Україні він має також назву Запусти. Згідно з традицією, вживати м’яса вже не можна, лише молочні продукти. Для християн цей тиждень – час приготувань до Великого посту. Він триватиме до 10 березня – Сиропусної або Прощеної неділі, коли кожен повинен забути про кривди та попросити пробачення в усіх, кого образив.

Запусти – так у Західній Україні називають Сиропусний тиждень. У інших регіонах країни він також має назву Масниця, часом її також називають Масляна. Впродовж тижня не можна вживати м’яса, виключно молочні продукти. Головною їжею були вареники з сиром і сметаною. Сиропусний тиждень триватиме до десятого березня.

Для християн це благодатний час, стверджують священики. Адже є нагода підготуватись до часу Великого Посту, який передує святу Воскресіння Христового. Мова йде, зокрема, про поступову відмову від певних продуктів харчування. Проте найбільш важливим для людини, християнина, є духовний аспект.

– Вона має нагоду роздумати над своїм життям, проаналізувати, побачити, що зробила доброго, побачити, що не зробила ще доброго. І поставити перед собою певну ціль, певну мету: як прожити цей час посту. Що в часі посту зробити, щоби на крок стати ближчими до Бога? – розповідає сотрудник Церкви Пресвятої Трійці отець Іван Січкарик.

Сиропусний тиждень закінчується неділею прощення. У храмах люди просять один у одного пробачення. Та цю традицію варто винести за межі церковних стін, каже священик. Адже це унікальна нагода примиритися з ближніми.

– Бо ми читаємо виразно в святому письмі. Що хто приходить і приносить жертву Богові, а має щось проти свого брата, щось злого, недоброго чи в гніві перебуває з ним, хай він лишить ту свою жертву, прийде, помириться з братом, і тоді приходить і приносить Богові жерву, бо він її тоді прийме, – каже отець Іван Січкарик.

Розпочнеться піст у понеділок, 11 березня. Триватиме він до 27 квітня.