додому Новини Святійшому Патріарху Філарету сьогодні виповнюється 90 років

Святійшому Патріарху Філарету сьогодні виповнюється 90 років

1219

Сьогодні виповнюється 90 років від дня народження Святійшого Патріарха Філарета.

Михайло Денисенко (Філарет) народився на Донбасі в селі Благодатному. Його дід загинув під час Голодомору, а батько у Другій світовій війні.

Філарет є випускником Московської духовної семінарії Російської православної церкви. На II курсі прийняв чернечий постриг з ім’ям Філарета.

У 1990 році після смерті московського патріарха Пимена, Філарет відстоював право української церкви. Ініціював перейменування Українського екзархату РПЦ на УПЦ МП.
Розпочав процес відновлення автокефалії УПЦ КП. За що отримав анафему 1997 року від Російської церкви. Втім, 2018 року Вселенський Патріархат анафему визнав недійсною.

Патріарх підтримував Євромайдан. Коли люди ховалися від беркутівці у Михайлівському соборі, він згадав давні часи, коли під час монгольської навали гнані татаро-монголами ховалися в храмах».

18 квітня 2018 року разом з Макарієм та Онуфрієм зустрівся з Петром Порошенком та офіційно передав підписи сорока архієреїв Київського Патріархату, дванадцяти архієреїв Автокефальної Церкви і близько десяти архієреїв Московського Патріархату до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української Церкви.

8 січня цього року Філарет отримав звання Герой України «за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної Церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності Українського народу, піднесення авторитету православ’я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди».

За словами Петра Порошенка, Патріарх Філарет вже увійшов в історію як духовний і державний лідер, один з творців церкви і держави. Патріарх двічі був гостем телекомпанії TV-4.