додому Головні Ротавірус та норовірус став причиною спалахів гострої кишкової інфекції у двох дитячих...

Ротавірус та норовірус став причиною спалахів гострої кишкової інфекції у двох дитячих садках міста

1701

Ротавірус та норовірус став причиною спалахів гострої кишкової інфекції у двох дитячих садках міста. В одному з них захворіло семеро, в іншому п’ятнадцятеро дітей. Питна вода і нектар, найімовірніше, стали джерелом інфекції, повідомляють у Тернопільському обласному лабораторному центрі.

Два спалахи гострої кишкової інфекції зареєстрували у нашій області від початку року. І обидва – у дитячих садках Тернополя.

  • Останній спалах ми недавно лише ліквідували. Це спалах гострої кишкової інфекції в ДНЗ, викликаний норовірусною інфекцією. Перед тим в нас був спалах, викликаний ротавірусною інфекцією. В першому випадку ротавірусної захворіло 7 дітей ,в останньому спалаху норовірусної етілогії захворіло 15 дітей.

І це лише ті, хто звернувся до лікарів і діагноз був підтверджений лабораторно, каже Світлана Маціпура, хоча можуть бути і такі, хто легше переніс інфекцію і за медичною допомогою не звертався. У Тернопільському обласному лабораторному центрі вже визначили, що найімовірніше стало причиною спалахів.

 

  • Ймовірними факторами передачі в першому – це була питна вода, в другому – ймовірно нектар, який дітям розливали, давали пити. Ну а причини – це порушення супровідної документації на продукти, які надходять в дитячі заклади, порушення самого питтєвого режиму, тобто якість та безпечність харчових продуктів.

Тернопільський обласний лабораторний центр лише реєструє спалах, згодом спеціалісти проводять епідрозслідування, забирають на дослідження продукти харчування, та проводять необхідні аналізи. Далі інформацію передають в Держпродспоживслужбу, яка проводить своє розслідування і з’ясовує, хто є виробником неякісних продуктів та як вони потрапили у меню дошкільнят.