додому Новини Правда та міфи про здоров’я очей

Правда та міфи про здоров’я очей

1206

Людське око — це унікальний та складний орган, вивченням якого займається офтальмологія. Можна ствердно сказати, що всі аспекти функціонування нашої зорової системи на сьогодні добре вивчені, втім серед широкого загалу досі популярні хибні переконання щодо зору та здоров’я очей. Чи впевнені ви у своїй обізнаності на цю тему? У цьому матеріалі спробуємо розібратися — де є правда, а де міф.

Гострота зору може погіршитися через окуляри або контактні лінзи

Досить популярний міф, логіка якого наступна: в окулярах та контактних лінзах очні м’язи повністю розслаблені, а коли м’язи довго перебувають у стані розслаблення, вони перестають повноцінно функціонувати й через це погіршується зір. 

Насправді ж, ситуація зворотна: окуляри та лінзи для зору ніяк не можуть замінити роботу очей, вони лише коригують наявні дефекти рефракції, даруючи можливість добре бачити. Якщо у є проблеми із зором і ви не носите ні окуляри, ні лінзи, ваші очі постійно перебувають у статті перенапруження, а от це якраз може призвести і до погіршення гостроти зору, і до інших офтальмологічних захворювань.

Сонце може нашкодити очам тільки влітку

Більшість вважає, що сонце небезпечне лише тоді, коли прямо сліпить очі та змушує мружитися. Саме тому та ж сама більшість носить сонцезахисні окуляри лише влітку. Це оманливе переконання, до того ж досить небезпечне. Сонце активне цілий рік — літом активність найінтенсивніша, восени та навесні помірна, взимку найменша. Це означає, що шкідливий ультрафіолет сонце також випромінює цілий рік. Не нехтуйте захистом очей та носіть окуляри в будь-яку пору року, коли сонце світить яскраво.

Восени окрім сонця є ще одна небезпека для очей — сильні пориви вітру. Вони подразнюють та пересушують чутливу поверхню ока. Тож окрім сонцезахисних окулярів радимо використовувати ще зволожувальні краплі для очей